Reiseblogg fra Travellerspoint

Updates TTC

Heisann, bare en rask entry. TTC har oppdatert bloggen og media avdelingen, så nå kan dere lese og se bilder fra de siste dagene hos TTC

Blogg
Bilder

Happy Teachers Day forresten! saa fikk kort fra en elev! I Kina feirer de nemlig laererne i dag, 10. september, så fikk kort fra en elev! hadde ikke regnet med det siden jeg bare har undervist i et par dager, men koselig uansett. Også har vi fåt litt godteri. Veldig koselig tradisjon synes jeg, å takke laererne sine slik =D

Skrevet av CamillaS 21:52 Kommentarer (0)

Laoshi Camilla

Foerste dag som laerer!

NiHao alle sammen

Da har jeg endelig flyttet til leiligheten. Den ligger FangShan en forstad soervest for Beijing med en befolkning paa opp mot 800 000 sjeler! Leiligheten er stor og "sentralt" i forhold til forstadens sentrum,(og omtrent 40min inn til Beijing sentrum) har ikke sett meg saa mye rundt, men det virker greit nok. Leiligheten er litt skitten og det er ikke noe form for rengjoeringsutstyr, men det var heller ikke noe sengetrekk/dyne/laken, da jeg kom, men etter en natt i lakenpose kjoepte jeg nytt trekk i går. Har en leilighet for meg selv, ganske glad for det, foeler jeg har litt mer frihet da, trenger ikke bekymre med for at jeg vekker Anita om jeg kommer hjem sent en kveld... Og haha det var et juletre der! Blir naa fint til julen...

Hmm... kan beskrive leiligheten litt mer: Vel det er en lang gang som ender i en tre doerer, til venstre er stuen, med en stor TV, pult, sofa, bord og veranda, rett fram fra gangen er overrommet, ganske stort, med en king sized seng! og til hoeyre er badet og skapet.. badet har ingen ordentlig dusj, jeg har dusjhodet, men det er ingenting som stopper vannet saa alt blit bloett! menmen... Ganske fin leilighet, men ganske skitten og bar saa langt, tenker jeg drar til IKEA o.l. i helgen foer aa kjoepe noe pynt og andre ting jeg trenger!

Hva er vel Kina uten papiraribeid? Jeg og Anita ble holdt igjen på politistasjonen i 3 timer onsdag! Vi hadde nemlig ikke fylt ut "temp. residence card" , noe TTC GJORDE for oss! Men de kunne ikke finne det paa nettet (ingen andre har hatt dette problemet, saa tror bare de ikke finner det) Men uansett fikk vi "advarsel" fra fra politiet! Kjedelig skal jeg si deg!
__________________________________

I går fikk jeg igjen besoekte skolen. Den er virkelig kjempefin, veldig fargerik og engelsk over alt så de laerer nok mye! I går ble jeg bare satt til å oservere en annen foreign teacher: Ed for å se hvordan det var å undervise. Det var virkelig laererikt å se ham med barna og hvordan han unerviste, hadde ikke hatt peiling på hvordan jeg skulle ha undervist dem om jeg ikke hadde sett hans timer. Jeg fikk også utdelt måndes "syllabus" laereplan, og det kommer godt med! Men det er litt merkelige setninger noen f.eks. vil de ha fireaaringer til aa si "I admire moon with Daddy" Det er ganske unaturlig, for å ikke snakke om gramatisk ukorrekt... menmen... også fikk jeg timeplanen:

Det er samme planhver dag, foerste time er 0830, men kommer tils skolen omtrent 0730 fordi jeg må ta skolebussen inn, og jeg har 4 timer fri fra 11:00 til 15:00, så slutter jeg 16:10! Ganske chill dag, men skulle oenske det var mer å gjoere de fire timene vi har fri...

Planen er som foelger:

- Sunny (3 år)2x30 min
- Mickey (2 år) 20 min
- Winnie (4 år) 30 min
- Simba (3 år) - 2x30 min

__________________________________

I dag fikk jeg selv proeve meg som laerer for foerste gang!

3 åringene i Sunny var kjempeflinke, og timen der gikk bra, bare spilte spill med flashcards, nummer og farger. Og jeg fikk gi to barn engelske navn: Lailia og Bill... Liker egentlig ikke navnene, men ble litt tatt på senga når laereren ba meg finne på navn til dem. Men timen gikk fint! Hadde dem i 2x30min og Shirley oberseverte meg og sa det gikk kjempefint! =D

Neste klasse var 4aaringene i "Winnie" de var veldig uskikkelige. Hadde egentlig regner med å gjoere nesten det samme som i Sunny, men de var veldig rastloese og ville ikke hoere, og visste mye mindre enn Sunny klassen, saa ble litt kaos og vanskelig åfaktisk gjennomgå noe, men kom meg i gjennom det... Og nå vet nå at de må holdes aktive og at de liker å spille spill. Og heldigvis var dette bare 30 min!

Den siste timen foer lunsj var toaringene i "Mickey" halvparten gråt gjennom nesten hele tiden, et par av dem greide å si noen ord, men vel nivået var lavt, kanskje ikke så merkelig siden de nettopp hadde startet å laere engelsk, de er jo bare babyer! Vet ikke helt hvilke aktiviteter som kan vaere aktuelle for dem, men finner vel på noe.. heldigvis har de bare 20min timer..

Har en time med en annen gruppe 3 åringer i ettermiddag, "Simba" klassen. Forhaapentligvis er de som Sunny, men har hoert de er veldig usikkelige...Velvel vi får se... Men så er det helg >.< Skal inn til Beijing og moete en venn i kveld, gleder meg, men er egentlig veldig troett!

Jeg har nok ikke internett foer over helgen, så ikke forvent noen oppdateringer med det foerste!

ZaiJian
Camilla

Skrevet av CamillaS 23:14 Kommentarer (1)

Flytter i dag

Da er det endelig min tur til aa flytte til skolen, om en time kommer de og henter meg og Anita! Det virker naa som om det er ganske sikkert at vi skal til Prince Island Kindergarten, vi kommer mest sannsynlig til aa bo sammen, men jobber paa ulike campuser! Men selvfoelgelig er ingenting sikkert, ingenting er 100% sikkert i Kina.

Men om alt gaar som planlagt naa, saa holder jeg min foerste time fredag!

Skal proeve aa holde dere oppdatert, men vet ikke hvordan det er med tilgang til internett der!

Haaper skolen har en STOR [u]bil, for jeg har en stor koffert+ 3 bagger!

Skrevet av CamillaS 21:50 Arkivert i Kina Kommentarer (1)

Graduation

Den siste uken av programmet gikk saa alt for fort, og de fleste har allerede reist til skolene sine. Naa sitter vi 14 igjen av de 102 originale, det er veldig merkelig aa vaere igjen her naar alle de andre har reist.

Vel jeg har ikke vaert saa flink til aa oppdatere den siste tiden, saa faar vel oppdatere dere om hva som har skjedd den siste uken. Tirsdagen begynte vi endelig med "peer teaching" Altsaa vi fikk proeve oss som laerere. Dette innebaerer vanigvis aa undervise en liten gruppe kinesiske elever, men pga. den fantastiske svineinfluensa toerr ikke de kinesiske skolene aa sende barna til oss og vi maa bli litt mer oppfinnsomme, saa vi underviste heller hverandre i smaa grupper (13 elever i hver gruppe) og later som om vi er kinesiske elver.

Den foerste dagen var etter min mening den artigste. Vi skulle undervise for 7-8 aaringer, saa dagen besto for det meste av sang og lek: Kjempemorsomt! Jeg foretrekker helt klart aa undervise kindies framfor eldre barn!

Den andre dagen derimot gikk ikke fult saa bra! Jeg ble satt til å starte timen med å undervise ENGELSK GRAMATIKK! Sant nok hadde vi brukt mye tid på å laere om gramatikk, for selv om alle her har et godt nivå av engelsk muntlig er gramatikken ofte litt.. rusten, vi vet lite om den gramatiske bakgrunnen for hvorfor vi sier det vi sier. Spesielt britene og de andre som har engelsk som morsmål sliter, for dem kommer engelsk naturlig, så de laerer veldig lite gramatikk. Men jeg er nok ganske "britisk" i denne sammenhengen, jeg aner ingenting om gramatikk! Men selvfoelgelig hadde jeg tid til å forberede meg, så greide å skrape sammen noe som lignet gramatikk. Men hvem tror du greide å miste notatene sine rett foer timen? Meg? Yessda! Så måtte proeve å skrive en helt ny lessonplan 10 minutter foer timen. I starten gikk det greit, men etter hvert begynte jeg å snuble. Greier du kanskje å finne på en eksempelsetning i "past continuous" i farten? Vel det greier tydeligvis ikke jeg... Men jaja, dette var nok ofte ikke den beste dagen for de fleste og det var drepende kjedelig å sitte med gramatikk hele dagen..

Den siste dagen av peer teaching var... grei nok, synes ikke det gikk helt topp, men dagen var helt klart mer interessant enn den forige.

MEN dette er kjempelenge siden (virker i hvertfall slik) Så la oss heller se litt på fredagens aktiviteter! Fredag var det nemlig tid for graduation! Den formelle avslutningen av teorikurset i Beijing. Anledningen markertes med en fin middag. Maten var som vanlig noen ubestemmelige kinesiske retter (men ganske sikker på at en rett var blekksprut og en annen tofu) men maten i seg selv er ikke så viktig. Det var taler, overrekkelse av bevis på gjennomfoert teoridel av TEFL sertifikatet og en artig film fra tiden her i Beijing.

Etter middagen var det tid for den virkelige avslutningen; After-Party på Bar Blu! TTC hadde nemlig leid toppetasjen av en bar i San Li Tun BarStreet så elever, laerere og TTC ansatte samlet seg for en siste fest (med fire timers fri tilgang til alkohol) foer vi flyttet til ulike deler av landet. Noen skulle reise allerede neste morgen (foerste avgang 0500) så allerede da måtte vi begynne å si forvel til folk! Mange var nervoese og misfornoeyde med plasseringen sin, og triste over å måtte forlate nye venner, og med fire timers fri tilgang til alkohol... Vel flere måtte foelges (les:baeres) hjem i loep av natten. For å gi et bilde på den generelle tilstanden dagen derpå sa noen som så til de foerste reisende "I've never seen so many people throw up in so little time". Men haha, det var en kjempefin kveld og avslutning!

De siste dagene har vaert merkelig, gruppen som begynte som 102 har blitt gradvis redusert til 14 stykker igjen. Det har vaert veldig trist å ta forvel med alle som har reist, hvem vet når og om vi vil se dem igjen? De fleste har ankommet skolene sine, noen har tilogmed begynt å undervise! Jeg skulle egentlig flytte til skolen min i dag, men 45 minutter foer jeg skulle reise fikk jeg melding "Skolen kommer ikke i dag allikevel, sorry" Så vet ikke når jeg flytter, men min foerste time vil vaere fredag, så regner med det blir i morgen eller onsdag, men man vet aldri i Kina...

Vel dere er nå litt mer oppdatert nå, og skal oppdatere igjen naar jeg kommer til skolen!

Camilla

Skrevet av CamillaS 02:48 Kommentarer (0)

If only life was that easy

Vel naa ser det ut til at jeg kanskje ikke skal undervise paa Prince Island Kindergarten. De vil nemlig splitte meg og Anita over to skoler som betyr vi vil vaere alene paa skolen... Skal moete med noen i dag for a se hva vi kan gjoere. Men jeg er ikke for bekymret da, blir sikkert bra tilslutt!

Fant forresten TTCs blogg fra programmet saa om dere vil lese litt om hva vi har gjort kan dere gjoere det her!

Snakkes

Skrevet av CamillaS 00:27 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

Then out into the real world...

De neste 5 manedene

Onsdagen var dagen vi endelig skulle faa vite vaare placements, altsaa hvor vi skal undervise, hvilken aldersarsgruppe og hvem vi reiser med! Hele gruppen var veldig spente placementen har stor betydnng for hvordan man opplever de neste manedene!Og selv om de paa TTC insisterte paa at selv om man ikke faar foestevalget ville vi faa en fin tid tenkte majoriteten med frykt:


"Hva om jeg blir plassert i indre mongolia med en person jeg ikke liker?"

Klokken 1800 sto hele gruppen rundt oppslagstavlen. Jeg er vanligvis en ganske avslappet person, men den dagen var jeg virkelig nervos, og naar klokken tikket videre 18:01, 18:05, 18:10 ble gruppen mer og mer irritabel og nervose... HVorfor kom de ikke med listen? Hver gang noen gikk inn eller ut av doeren til kontoret holdt hele gruppen pusten... Naa kom det? Men nei, vi matte vente til 18:20 foer noen endelig kom ut med listen...

Hele gruppen loep bort til tavlen, jeg var en av de foreste der, jeg fant fort navnet mitt, og saa... INGENTING... Hvor navnet paa skolen skulle ha staatt var en enkel beskjed:

"Please see Solaro at 13:15 tomorrow in room 311"

Vi hadde blitt advart tidligere om at dette kunne skje, men allikevel var skuffelsen stor. Slapp av jeg har bestaatt kurset, det var ikke noe farlig... Vel jeg faar vel forklare situasjonen: I Kina har vi noe jeg liker aa kalle "kinatid" det betyr at tiden ikke gaar normalt som i resten av verden. 5 minutter kan plutselig bli 2 dager og kineserne liker aa ta sin tid naar de skal gjoere noe, tidsfrister er et fremmedord... Dette betyr da at onsdag kl.18:00 var det 30 inteerns som ikke hadde plassering, meg inkludert... Dette er noe som skjer hvert aar, men dette semesteret var det spesielt mange, delvis siden svineinsluensa har gjort skolene mindre villige til aa ta imot utlendinger! Vi fikk vite at vi maa bli i Beijing en stund til, ingen visste naar skolene ville svare, det kunne vaere samme kveld, eller like gjerne to uker foer vi fikk svar...

Heldigvis tok det ikke to uker, fredag kveld under middagen ble jeg og ei tysk jente bedt om a bli med utenfor. Der var en representativ fra en skole i Beijing som gjerne ville moete oss foer de tok den endelige avgjoerelsen, og loerdag kveld fikk jeg plaseringen bekreftet: Jeg blir i Beijing.

OK la oss ta en rask introduksjon:
Skolen jeg skal undervise paa heter Prince Island English Kindergarten og er lokalisert like utenfor Beijing. Det er som navnet indikerer en "barnehage" og jeg skal undervise barn i alderen 3- 7 aar (De begynner paa skole naar de er 2 aar her i Kina). Jeg er plassert med ei tysk jente kalt Anita, jeg kjenner henne ikke spesielt godt, men vet hun er soet og grei, saa tror nok vi skal faa det fint sammen, og uansett er det flere som bor i og rundt Beijing saa vi skal nok alltids faa moett andre ogsaa!
Les mer her

Saa er jeg fornoeyd? JA! Skulle gjerne ha blitt plassert i Soer-Kina, men jaja, Beijing har mye aa tilby og jeg skal helt klart besoeke andre fra programmet i loep av semesteret. Jeg kan tenke med at noen undrer seg hvordan det skal gaa med meg og barnehagebarn, men etter treningen var det foerstevalget mitt for mange grunner:
- Korte timer max. 30minutter
- Sma klasser max. 30 elever, men sannsynligvis mindre. I eldre klasser er 50 elever gjennomsnittet, men du kan risikere aa faa strorre grupper!
- Sovestund! Barna har en to timers sovestund midt paa dagen!

Jeg er framdeles paa universitetet, og skal flytte til skolen i morgen eller tirsdag, men mange har allerede reist til sine plasseringer. Loerdag morgen begynte de foerste aa reise, og jeg kan fortelle at det er veldig trist aa ta forvell. Jeg har faat saa mange gode venner, men naar de reser til Indre Mongolia og Soer-Kina opp til 24 timer unna, og hvem vet om vi noen gang vil se hverandre igjen? Huff ja de siste dagene har det vaert mange felte taarer i gruppen. Naa er vi 16 igjen paa campuset, og gruppen blir stadig mindre, og det er en merkelig atmosfaere her naa... Men vi gjoer det beste ut av det, og naa skal jeg paa shopping igjen:)

Som alltid oppfordrer jeg dere til aa skrive kommentarer eller sende meg en mail. Facebook er framdeles blokkert, saa lite nyttig aa skrive noe til meg der!

ZaiJian

Camilla

Skrevet av CamillaS 22:49 Arkivert i Kina Kommentarer (1)

Pop in those earplugs ma, it's time to sing!

Karaoke i Kina

Karaoke har for en eller annen grunn blitt veldig populært her i Asia, og Kina er intet unntak. V måtte jo selfølgelig prøve det! Så torsdag dro vi til KTV, et massivt karaokekonsept i Beijing sentrum hvor vår gruppe, altså de fleste TTC deltakerne, fikk et stort rom med skinnstoler, store flatskjermer og selfølgelig en scene hvor mikrofonene sto klare. Jeg gikk rett til ølsalget (det er absolutt ingen mulighet for at jeg synger forran 100 mennesker edru!) og middagsbuffen for å psyke meg opp. Ikke lenge etter at jeg kom tilbake med maten min kastet de første britene seg over mikken. Noen av de hadde nemlig drukket på forhånd, så de var i god form på dette tidspunktet. Sekunder etterpå hylte de «Human» av «the Killers» og fra da av gikk sangene på løpende bånd med forsøk på å immitere Aqua, Britney, Michal Jackson osv. I begynnelsen passerte mikken for det meste mellom (de halvfulle) britene, men publikumet sang med, og snart begynte resten også å henge seg på, og rommet var virkelig i stemning.

Mikken passerte nå fortløpende mellom folk, og de fleste fikk prøve seg på scenen en gang. Etter hvert sang alle med og scenen og de fire mikrofonene ble delt mellom et tjuetals artister hver gang! De neste timene kunne man høre «I will survive», «I'm a barbiegirl», «uptowngirl», Titanic sangen og lignende fra salen vår. Faktisk hadde de Basshunters «Now that you're gone», altså den engelske versonen av Botten Anna, så svenskene og nordmennene samlet seg på scenen og hylte «Jag kjennar en båt...». Selv om jeg (som jeg regner med alle andre er) er ufattelig lei sangen passet den perfekt der, og vi hadde det kjempegøy på scenen, selv om resten av TTC ikke forsto hvorfor vi ikke sang den riktige (engelske) teksten som ble visst på skjermene!

Karaoke er supert som vors, og alle var virkelig i stemning når vi begynte å pakke sammen i 11tiden. Fredagen hadde vi ikke normale leksjoner (aktivitetsdag nærmest) så vi bestemte oss for å gå ut. Vi tok derfor en taxi til Ho Hai og møtte noen briter på «Manchester Pub» hvor vi satt en times tid med drinker. Vi prøvde etter hvert å finne en nattklubb, men det var lite liv i området, så vi dro hjem i 1tiden.

Uansett hadde vi det utrolig artig denne kvelden, og er man i Asia bør man helt klart prøve ut karaoke, og selv om man ikke kan synge (det er jo da det er artig) så er det er så lett å bli revet med den entusiasmen som opprtår blant gjestene! Her er en liten video av programmet hvor et par deltakere prøver seg på Britney «...»

http://iesglobal.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=47&Itemid=146

Flere bilder kan dere se paa

Skrevet av CamillaS 03:59 Kommentarer (0)

That's China for ya!

Sammendrag fra de siste ukene

Oi det er visst veldig lenge siden jeg har oppdatert bloggen min nå, og jeg vet det er mange som venter på nytt fra Kina, så her kommer et lite sammendrag fra den siste halvannen uken.

Torsdag 06.Juli var jo som dere sikkert vet siste dag I karantene for meg og resten av TTC interns, og vi bor nå på UIBE (nevnt I en tidligere blogg). UIBE er en stor skole og campus området er som en liten by inngjerdet av en mur med fire innganger, alle bevoktet av vakter! Området er veldig trivelig, med små “parker”, sportsbaner, leiligheter og en butikk, også leilighetene er fine. De er ganske store og vi deler fire jenter, forhåpentligvis skal jeg få opp en video av leiligheten vår og UIBE i nærmeste framtid.

Leksjonene har nå begynt for fult og vi har leksjoner fra 0845-1700 (med lunsj og studietime). Leksjonene skal forberede oss på lærerjobben, så de innebærer bl.a. Lesson planning, how to teach; writing, speech, listening etc. I tillegg har vi mandarintimer og kultur studier. Mandarin er interessant, ikke bare fordi vi lærer kinesisk, men også fordi det gir oss et innblikk I hvordan kinesiske lærere er- måten de underviser er svært annerledels enn den vi blir opplært i og er vant med fra de norske skolene. Så hvordan går det med mandarinen min spørr du? Vel ikke såå bra akkurat, utenfor timene har jeg I det siste vært lite motivert til å lære mandarin, så har ikke lært spesielt mye I det siste, men man får da likevel noe inn når man står midt oppi det... Til min lettelse fant jeg ut at jeg ut at jeg ikke trenger å lære cantonese (en annen “verson” av kinesisk), selv om dette er den mest utbredte språket Sør-Kina snakker alle også hovedspråket mandarin!

Men selv om leksjonene er interessante og krevende er det sosiale aspektet ved dette programmet fortsatt viktig! Vi har nå endelig forenet de to hotellene (gruppen var delt opp i“high risk” og “low risk” areas over to hoteller). Hotell A besto I stor part av briter men det er også en del svensker, tyskere og en lett spredning av andre nasjonaliteter. De nye er veldig greie, (alle på programmet er det faktisk jeg kan ikke si det er noen jeg direkte misliker) og vi kommer godt over ens, men jeg merker helt klart at situsjonen er annerledels nå når vi møtte dem I forhold til de første dagene her. På hotellet var alle åpne og alle snakket med alle, vi måtte det; få kjente noen fra før! Men nå, vel vi har på en måte “gruppert” oss, med vennegjenger, og man har ikke den samme åpenheten. Hvor jeg før ikke ville nølt med å sette meg med ukjente ved frokostbordet oppsøker jeg heller mine nærmeste venner her. Og jeg vet det er det samme for resten. På en måte er jeg glad for karanteneperioden, siden den gjorde at vi formet sterke bånd. Jeg tror ikke det er i mange situsjoner man blir så gode venner på så kort tid. Men som sagt er gruppen splittet I den forstand at de to hotellene som oftest holder seg til sine.

Vi har også fått tid til en del sightseeing, både gjennom TTC og på egen hånd. Gjennom TTC har vi bl.a. Besøkt den Kinesiske Mur, Ming gravene og OL byen. Den kinesiske mur var helt klart min favoritt den dagen. Vi reiste tidlig (oppmøte 0600!) til Badaling, en av de mest kjente delene av muren. Vi var der I 9tiden, men allerede var et mylder av turister på og rundt muren. Jeg ble litt overrasket over mangelen på vestlige turister, bortsett fra vår gruppe så jeg kun to vestlige! Så vi skilte oss ut ganske kraftig og fikk en del oppmerksomhet fra kineserne. Som jeg nevnte I en tidligere blogg kan kineserne være ganske rett fram med sin nysgjerrighet og stirret gjerne åpenlyst på oss. Vi ble også bedt om å bli tatt bilde av flere ganger! Muren var ganske overfylt (til dels vår skyld siden vi ved en feiltakelse gikk til den delen av muren det var flest folk), det er varmt og trinnene kan være ganske bratte til tider så vi ble ganske varm under trøya i løp av turen. Men det var allikevel en fin opplevelse; området er vakkert og muren er virkelig fascinerende så det var helt klart en fin opplevelse!

Vi har også foretatt en del sightseeing på egen hånd, bl.a. i dag var jeg og en venn i den forbutte by! Å besøke den kjente attraksjonen er så og si noe man må gjøre når man er i Beijing, men personlig har jeg litt lunkne følelser ovenfor stedet. Ikke misforstå meg; attraksjonen er vakker og storslått, men området var overfylt og man må sloss med hundretusner av turister for å se noe! Men jeg er allikevel glad jeg dro!

Sist lørdag var vi også ute på sightseeing, denne gangen hadde vi møtt noen kinesiske studenter som ville vise oss byen! De tok oss til Ho Hai (aner ikke hvordan det skrives, men uttalen er i hvertfall noe slikt) et område rundt en innsjø, der gikk vi rundt i flere timer, så i vinduene, shoppet litt osv. Happy (studenten som snakket best engelsk) trener kampsport, bl.a. kung fu og tai chi og han og vennene var veldig koselige, de fortalte oss om byen og hjalp de som skulle kjøpe noe med prutingen (det hjelper alltid å ha med en kineser!). Siden de hadde vært så snille inviterte vi de med på middag og vi fant en fancy restaurant i toppen av et kjøpesenter hvor vi leide en privat lounge for vårt selskap. Det var virkelig fint der. Vi fikk leksjoner i kinesisk matetikk, det var for det meste ting vi visste fra før, så det var ikke noen stor utfordring å spise med dem. Men de har som kjent et annet syn på mat, så når vi ble servert snegler, fiskesuppe med fiskehode og kyllingføtter m.m. ble det ganske mye latter rundt bordet! Men kineserne forsto ikke helt hvorfor vi lo, ”what's so funny?” spurte damen, ”It's only food!”. Vi forklarte at dette ikke var hva vi var helt vant med, men vi spilte med og både kyllingføttene (skal gjøre at du løper raskere), fiskehjernen (gjør deg smartere) og sneglene (er ikke slimete men ganske sterke; litt krydderaktig smak) gikk med! Og hva ble prisen? Jo en 14retters (i Kina kjøper man mange enkeltretter som alle forskyner seg av, på en måte buffet) middag for 14 stykker i privat rom ble 30NOK på hver! Hen hao! (veldig bra!)

Kina har selvfølgelig også mange muligheter for Shopping<3 På markedene her er det pruting som gjelder, så akkurat pris kommer jo egentlig ann på deg selv og dine prutevner, men man kan trygt si at det er mye billigere her enn hjemme, og markedene har et godt utvalg av...ALT! Men (ekte) elektronikk er svært dyrt, det er vestlige priser og gammle utgaver av det meste! Så selv om det også her er mulighet for pruting vet jeg at jeg ikke skal kjøpe noe slikt her!

Vår nyvunnete frihet gjør at vi har stadig strørre kontakt med lokalbefolkningen og jeg ser nå helt klart behovet for engelsklærere! De fleste snakker lite eller ingen engelsk og de som kan noe(tilogmed de med universitetsutdannelse) mangler mye for å virkelig kunne holde en samtale. De fleste har problemer med å si de mest grunnleggende ting, og babler derfor i vei på kinesisk. Men de er da veldig hjelpsomme og alltid villige til å prøve å hjelpe oss om det skulle være noe!

Beijing er som dere vet veldig forrurenset, men den siste uken har været faktisk vært ganske bra, vi kunne faktisk at himmelen er blå, solen skinte sterkt over oss og når kveldingen kom så jeg faktisk et par stjerner (Faktisk første gangen jeg har sett stjerner i Beijing)! Så jeg tilbrakte dagene med finvær ute, men jeg kan love deg det var VARMT! Ifølge de hjemme har Beijing ligget på 30tallet den siste uken, og med solsteken i tillegg rant det nærmest av oss til tider! Men jeg merker også at jeg takler varmen på en annen måte enn jeg har gjort før. I dag for ekssempel var en ganske kjølig dag, ikke det at jeg frøs altså, men det var behagelig, og fikk vite at det var 30C,, det var riktignok overskyet men uansett! 30C ville jeg tidligere sett på som en ufattelig høy temperatur, og fankern heller om jeg orker å gjøre noe i den varmen, men her må jeg gjøre det og det er UTEN AIRCONDITION!! Airconditionen i klasserommet virker jo selfølgelig ikke(den blåser varm luft), så rommet blir kokende i løp av dagen. Så vi åpner da et vindu og lager vifter av papiret når det bliver som værst. That's China for you... Men det går faktisk greit, det er ikke så ille som man skulle tro. En av de tingene man lærer på programmet er å ta ting som det kommer her i Kina, kort sagt er ”kinatid” er litt mer, ehm... fleksibel, enn her hjemme og man bør like så gjerne gå ut i fra at teknologien vil svikte deg når du trenger det som mest, så man må alltid ha en reserveplan!

Så hvordan går det der hjemme? Jeg er sjeldent på norske sider så vet veldig lite om verden utenfor Beijing for tiden, for alt jeg vet kan Norge nå være republikk!? Så please oppdater meg;) Send meg en mail eller kommenter her og si hva som skjer i verden og hos dere!

Zai Jian

Camilla

Skrevet av CamillaS 03:31 Kommentarer (0)

(Innlegg 41 - 48 av 54) « Side 1 2 3 4 5 [6] 7 »