Reiseblogg fra Travellerspoint

I en boble i Beijing

Ni Hao alle sammen! Jeg vet det er mange som venter pa bloggoppdateringer. Jeg har det ganske travelt her i Beijing, og pga. dataproblemer har det vaert vanskelig aa faa skrevet noe. Jeg sitter naa pa en venns data, og rekker desverre ikke a skrive noe utfyllende blogg om tiden her i Beijing, jeg skrevet en del paa min data, man törr ikke overföre det til denne, för jeg vet hva som er problemet med min (vil ikke overföre virus til noen andres data!) Sä dere fär nok vente en stund, men det kommer etter hvert.

Men kan gi en rask oversikt over livet her i beijing. Vi er nä endelig fri fra karantenen (siste dag var en uke siden..) og har fätt oppleve mye av Beijing pä den tiden. Har vert til the great wall, drum tower, shopping, spist Peking Duck, og JEG HAR SPIST SNEGLE, noen kinesere kjöpte det til oss!!!

Karaoke er veldig populärt her i Kina, og i gär var vi pä KTV! Det var utrolig artig ä bröle inn i mikrofonen

Vel skal pä shopping nä. Skal oppdatere sü raskt som mulig!

I mellomtiden kan dere se her; http://www.iesglobal.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=47&Itemid=146

er litt av hvert fra programmet!!!

ZaiJian!

Skrevet av CamillaS 22:43 Arkivert i Kina Kommentarer (2)

Kina

Livet går sakte videre her i Kina, og selv om dagene framdeles virker lange i karantenen har vi endelig begynt leksjonene! Classroom manegment, vocabulary, speaking og pronounciation skal lære oss hvordan vi skal takle lærerjobben og hva som forventes av oss innen de ulike feltene. Timene er intensive og lærerike og jeg føler nå jeg får en bedre ide om hvordan jeg skal hjelpe kineserne. Måten undervisningen foregår på nå gjør det vanskelig for elevene å faktisk bruke engelsken sin; de pugger ord og samtaler type:

”Hi, how are you?”
”Good thank you, and you?”

Så de kan kun dette svaret! Dessuten foregår nesten all engelskundervisning på kinesisk, så de blir ikke vant med å bruke engelsken. Mange engelsklærere snakker faktisk ikke engelsk, og blant de som gjør det er det få som har korrekt uttale, godt ordforråd og en god flyt i språket. Ting som hvilke stavelser som vektlegges er noe som kommer mer naturlig for oss, men det kinesiske språk har ikke den samme endringen i tonefallet og det blir dermed vanskelig for kinesere å forstå denne forskjellen. Og siden de mangler den grunnleggende forståelsen for språket kan de ikke benytte det så fritt som oss. Og det er det vi er her for; å hjelpe dem forbedre den muntlige engelsken. Vår jobb er egentlig som lærerassistenter, men vi kan få en mye mer sentral rolle i klassen. Vi kan måtte stå for stort sett alle deler av undervisningen unntatt grammatikk. Men dette vil variere som alt annet. I Kina må man bare ta det som det kommer!

Vi har ikke hatt mer mandarinundervisning, men jeg og noen andre deltakere har begynt egne studier for å få et forsprang. Mandarin er absolutt ikke lett, men jeg føler det går framover, sakte men sikkert. Og jeg var i ekstase når jeg forsto damen vi snakket med når hun sa:

Gammelt kinesisk hår

Hvem skulle tro man kunne bli så glad for å høre det? xD Men allikevel har jeg langt igjen å gå før jeg kan klare meg i det kinesiske samfunn. Selv med pinjing (kinesisk skrevet med det latinske alfabet) er det vanskelig. Men kineserne er alltid hjelpsomme og vil gjerne snakke engelsk/lære oss kinesisk, så det er alltid mulighet til å øve seg, selv om jeg selv ikke kan nok til å virkelig snakke med dem. Dessuten får jeg sett hvor mye engelsk betyr i det kinesiske samfunnet i dag. Som en mann sa til oss senest i går (om en av de ansatte i butikken)

If you know English, you can live a good life in China.” Han viser til den mannlige vennen sin “He study English in university: He get good job in China. Good life” “But her” han indikerte den kvinnelige butikkassistenten: “She does not know English, so she work here, if she knows English she get a good job too

Nå som Kina blir mer internasjonal er engelsk en viktig grunnleggende egenskap som er nødvendig for å lykkes. Men det er ganske nylig engelsken fikk den betydningen den har, så de eldre (fra eldre tenåringer og oppover) har ikke fått den opplæringen som skal til for å lykkes. De pugget grammatikk, setninger og ord, men lærte aldri å være fleksibel og fri i bruken av språket, og de kan dermed ikke faktisk ikke bruke det. Derfor henter de vestlige folk som oss for å hjelpe dem!

Vi har framdeles en del dødtid i mellom timer og måltider, men vi har nå flere steder å være; tehuset, utebaren og the common room (et ”metting room” [meeting room] i 6 etasje) og de ansatte på TTC har prøvd å gi oss noe å gjøre om kveldene. Søndag hadde vi ”Pubquiz” med egenkoreografert dans til slutt (vakkert…?). I går var det filmkveld, en kinesisk film om basketball, som tydeligvis er veldig populær her i kina. Den handlet om en foreldreløs forlatt gutt som vokste opp på en kung-fu skole, men når han blir kastet ut blir han basketballstjerne, det var også tidsreiser, frys tiden og badass kungfu moves… Alt i alt var den ganske latterlig og forvirrende. Alt var overdrevet til det ekstreme og handlingen var skikkelig klisje (men sikkert nytt i Kina). Men det beste med den var TOFU-sangen! Vi har nemlig spist mye tofu i det siste, og så begynte de å spille en hiphop sang hvor det hørtes ut som om de sa tofu hele tiden. Siden det var en film om basketball og kung-fu regnet jeg med at dette var feil; hvorfor skulle de synge om tofu? Men tilslutt kom teksten og den var noe som:

”You wanna eat tofu, but I wanna play kung-fu” ”you’re gonna make tofu, I’m gonna do kung-fu- KUNG-FU!”
Haha, den var så sykt bra, hovedrolleinnehaveren er tydeligvis veldig kjent i Kina, tror han heter Mae eller noe til fornavn (men de skriver etternavn fornavn) og tittelen er noe som ”?? Slamdunk” Så dere bør se klipp på youtube (med engelsk tekst), det er virkelig en opplevelse!

Ellers er det ikke mye å si… Gleder meg til torsdagen når vi endelig er ut av karantene!

Zai Jian
Camilla

Skrevet av CamillaS 04:43 Kommentarer (1)

Dødtid

Dag 3

Ordet ”dødtid” kan godt beskrive hvordan dagen i dag har vært. Dette er tredje dagen vi egentlig ikke har noe å gjøre og begynner å bli lei av å sitte på trappen. Vi hadde den første mandarinleksjonen i dag da, basic stoff som tonefall og noen enkle setninger som
- Ni jiao shen ma? - ”Hva heter du?”
- Ni Hao – ”Hei”
- Xie xie – ”takk”
- Tall, etc.
Kan ikke ha en meningsfull samtale, men det er en start.

Luften i Beijing er svært støvete, noe vi merket enda bedre i dag (det var ikke så ille i går siden det regnet tidligere) himmelen er grå, og alt har en gråaktig utydelig hinne over seg. Det er veldig merkelig. Men vi så solen da, vel solen igjennom et tykt sky/støvlag så den var bare en svak kule på himmelen. Men kineserne tok allikevel fram parasollen for å unngå å bli brun! Selv om dette er forurensning som vil overraske de fleste som ikke har opplevd det selv, så er det faktisk ikke så ille i forhold til hva det var før OL. Siden byen gjennomgikk en opprensning til lekene 2008 var byen mye renere enn den har vært på tiår, og selv om forurensningen er på vei opp igjen er det ikke så ille som det var. Tydeligvis ville man ha problemer med å se husene på andre siden av veien! Det er altså snakk om 30meter MAX! Det er virkelig utrolig hvor ille det var (og er for den saks skyld), det kan ikke være sunt å bo i slike forhold!
Vi hadde en annen mandarinleksjon senere på dagen, ute på trappen, kineserne synes det var veldig interessant, de stoppet opp for å se på. Han som har butikk på andre siden av gaten tok fram kikkerten for å få bedre utsikt, mens vennene kom bort for å ta bilder av oss. Det er så artig hvordan de reagerer på utlendinger!

Når det regner i Beijing da REGNER det virkelig, ikke en gang Bergen kan si å slå det asiatiske regnet. Det pøste ned utover ettermiddagen, og deler av resepsjonen var dekt med et 3cm tykt vannlag på det verste, selv om de på hotellet måket ut vannet. Det var faktisk ganske komisk; det rant vann fra lampene i taket, og deler av malingen falt av fra veggen! Hadde de ikke tenkt på at det kunne regne når de bygget hotellet? Tror ikke byen er spesielt godt sikret for eventuelle naturkatastrofer, men får håpe det går bra så lenge vi er her! Det er sp varmt i Beijing at vannet tørket ganske fort, så et par timer senere var vi igjen på utebaren med en øl. Ingen spor av renværet var igjen!

Zai Jian [hade]
Camilla

Skrevet av CamillaS 07:47 Kommentarer (0)

Kineserne på veien

Dag 2

Det er den andre dagen i Kina og allerede har vi greid å låse oss inn(!) på rommet to ganger! Det var noe galt med døren, den reagerte ikke som den skulle, så vi fikk ikke til å åpne døren. Vi ringte resepsjonen som tilslutt kom opp og låste opp, han mannen som hjalp oss snakket ikke engelsk, så når vi spurte han hva det var nikket og bukket han bare! Vi testet ut døren etterpå, men da skjedde samme ting, damen som hjalp oss da snakket heller ikke engelsk, men vi fikk beskjed av oversettere at det kom noen for å fikse problemet i dag.

Frokosten er ikke det man er vant med fra Norge, ingen brød med syltetøy nei. Det ligner heller middag; kokte grønnsaker, sjøgress, tofu i soyasaus, sopp i noe rødt… Og ingen drikke! Jeg regnet med vi ville få te, men nei tydeligvis ikke, jeg vurderte til og med å drikke rissuppe (vannet risen er kokt i) men avsto fra det! Kina1_023.jpg

Egentlig var det ikke noe mye å gjøre denne dagen, det eneste på programmet var å bli tatt bilde av for visumet, så de neste timene tilbrakte vi på ute på hotelltrappen (Det var det lengste vi fikk dra fra hotellet) men det var koselig å sitte der og se på menneskene på gaten og bli kjent med alle deltakerne. I løp av dagen la jeg merke til et par ting om kineserne:
1. Kinesiske menn elsker topp! Jeg så flere ganger menn som hadde trakk skjorten opp til å forme en topp(trekker de opp til over midjen). Det ser merkelig ut. De vestlige guttene ble derimot advart mot å følge eksemplet, siden de vanligvis har mer kroppshår, og kan oppleve at kineserne vil stirre og komme bortover og ta på det! LOL kroppshår er kjempespennende her!
2. Bleiebarna har faktisk ikke bleie, i stedet ser man toåringer med hull i buksa! På den måten kan de bare sette seg på huk og gjøre det de må!
3. Å sette seg på huk er tydeligvis den foretrukne sittemåten her, for det første har vi ”squat toilets” som man mp sitte på huk over (har heldigvis sluppet å prøvd det så lang!) men også på gaten sitter de sånn. Skjønner ikke hvordan det kan være behagelig, menmen.
Kina1_031.jpg
Lunsj og middag besto mer eller mindre av de samme type retter som frokosten, bare mer kjøtt. Vi har egentlig ingen andre plasser å være enn på trappen, så vi utnytter tiden vi kan tilbringe ved lunsj/ middagsbordet i flere timer(de kastet oss høflig ut tilslutt), så var det tilbake til trappen! Men så heldigvis fikk vi gå til utebaren som lå i hotellets gårdsplass! Så da slo vi sammen en mengde bord og de fleste samlet seg rundt. Han som ordnet slik at vi fikk gå dit hadde forhandlet fram pris på øl/vin/snacks, de ville ha satt prisen skyhøyt om vi hadde gått alene (og ikke snakket kinesisk). Så det ble 3Yuan (2,5NOK) for 6cl øl, eller 5yuan (4,5NOK) for 1liter, også var det ulik snacks (blekksprut/peanøtter/tomater/skinke etc.) for 3-4 yuan! Det er SÅÅÅ billig her, vi får 2000 i lommepenger for alle jobbmånedene, og jeg tror de rekker langt i Kina! Vi satt der et par timer, så fant jeg og noen andre noen kinesere som vi satt og snakket med(en danske kunne litt kinesisk) så vi prøvde å lære dem engelsk og de oss mandarin! Det var så artig å sitte der med dem, ingen ordbok eller noen andre hjelpemidler unntatt et ark og penn! De er så vennlige og hjelpsomme! Tilslutt måtte vi gå, klokken var allerede blitt 0130, og jeg skulle opp 0630 morgen etter, så på tide å sove!

Zái Jián (hade)
Camilla

Skrevet av CamillaS 17:58 Kommentarer (0)

Tåken og Tempen

Ja da folkens er jeg i Kina! Det er helt merkelig å tenke på, 6 måneder skal jeg tilbringe i dette landet. Turen gikk i og for seg greit, den var langdryg og kjedelig og selv om selve flyet var stort satt vi som sild i tønne, altså ikke spesielt behagelig i 8,5timer, så det ble bare en times søvn på meg i natt. Men vi kom da fram tilslutt. Det første vi så av byen var – vel grått. Det var tåke på flyplassen og med forurensningen ble alt hazy og blurry. Gjennom helsesjekken ble jeg stoppet, siden jeg var litt forkjølet, så måtte gå til ”karanteneområdet” for å bli sjekket av en lege, men alt gikk bra, det tok bare et par minutter før han forsto at jeg ikke var syk. På flyplassen ble vi møtt av TTC folka jeg var den første som ankom så vi måtte ventet i 4timer på at alle deltakerne skulle komme fram før vi kunne dra. Klokken var da rundt 1530 når vi kom fram til hotellet. Vi settes nemlig i karantene pga. Kina1_001.jpg
svineinfluensarisiko, så vi må tilbringe de første dagene på et hotell, vi får ikke gå utenfor hotellet, må gå med munnbind(!) og blir daglig sjekket temperaturen for å se om noen er smittebærer. Men det har seg slik at ikke alle rommene er utstyrt med internettkabel, så får ikke til å kontakte noen hjem før i morgen(skriver dette torsdag 30.07.09). Litt kjipt men overlever.

Selv om flyturen har robbet meg av nattesøvnen er jeg faktisk ikke så trøtt, sliten ja, og jeg tror jeg sovner godt i natt, men tror dette kurerer jetlaget ganske greit jeg, jeg legger meg tidlig og sover ut i morgen, så er jeg innstilt på Kinatid!

Kina ligger forresten 6timer foran Norge, ikke 5 som jeg missledene har sagt til noen, de har nemlig ikke sommertid, så det blir ulik tidsforskjell sommer/vinter.

Mange lurer sikker på førsteinntrykket av Kina, men må nok skuffe med å si at jeg ikke har noen spesielle, hele tiden her har jeg tilbrakt: På flyplass, i buss og på hotellet. De glimtene jeg har fått fra verden utenfor samsvarer ganske greit med man kan forvente seg: Kinesere, sykler og kinesiske hus… Regner med jeg har flere ”reiseskildringer” å by på når jeg får bevege meg ut i Beijing! (er egentlig ikke helt sikker på hvor jeg er, en plass utenfor Beijing tror jeg…?)
Kina1_011.jpg
Den første middagen er også overstått, spisepinnene gikk greit, men aner ikke hva jeg spiste (et fakta de fleste som kjenner meg vil være overrasket over!) Men det gikk da seg til det også. Etter middagen sjekket de temperaturen vår, en fancy infrarød stråling måler. De tok temperaturen min om og om igjen, jeg trodde de hadde problemer med å få den til å virke, men så kom en av koordinatorene bortover til meg og sa

”Ja da går vi opp til rommet ditt, så snakker vi om hva som skal skje videre, vennligst ta på deg munnbindet”

Eh? Hva? Shit har jeg feber nå da? FAEN! Det finnes ingen værre tid å bli syk på. Så fortsatte hun

”Temperaturen din var litt høy, så hvis du kan kjøle deg ned litt, drikke litt kaldt vann, og sprut litt vann i ansiktet så kommer vi opp om en stund for å måle deg igjen!”

”ok, greit det” *fankern - at det går an til uflaks?* tenkte jeg

Jeg følte meg ikke syk, sant nok snøs jeg og var litt forkjølet litt tidligere på dagen, men jeg hadde jo til og med blitt sjekket ut av en doktor! Jeg kan da ikke ha blitt syk nå? Saken er slik at hvis man blir syk (nevneverdig svineinfluensa) blir man satt i isolat for å skjerme de andre deltakerne, og siden man mister dyrebar leksjoner som skal forberede oss på lærerjobben blir man ikke kvalifisert til å få jobb som lærer – Man må reise hjem! Så selv om jeg egentlig ikke trodde det var noe galt ble jeg litt stresset. Jeg visste jo ikke hvordan de ville reagere om jeg hadde feber; selv om det ikke er svineinfluensa var jeg redd de ville isolere meg og lignende for sikkerhets skyld. Så jeg drakk da 0,7l+ kaldt vann og tok meg en kald dusj (egentlig ikke med vilje- det er vanskelig å justere temperaturen!) Tilslutt hutret jeg nærmest mens jeg ventet på at de skulle komme tilbake. Kanskje 20 minutter etter første temperaturavlesning kom de tilbake, begge med munnbind og hansker (de går alltid med munnbind!) og den fancye temp.avleseren.

Heldigvis var temperaturen normal ved denne avlesningen, det var sikkert den lange genseren jeg hadde under middagen som var synderen som førte til den feilaktige temperaturen den første gangen. De stilte rutinespørsmål om formen, men ellers sa de det var greit! LOL andre gangen denne dagen jeg har blitt undersøkt for potensiell sykdom!

Det er kveld nå i Beijing, min første natt her i Kina, klokken er 2200 og jeg har nettopp kjøpt meg kinesisk simkort. Jeg er temmelig utslitt akkurat nå, vi skal opp tidlig (frokost 0730 i morgen) så tror jeg tar kvelden snart!

Zai Jian (hade)
CamillaKina1_015.jpgKina1_019.jpg

Skrevet av CamillaS 01:36 Kommentarer (3)

Dagen før dagen!

Tiden går fort og nå nærmer avreise seg, jeg har derfor valgt å starte denne bloggen for å lettere oppdatere venner og familie om hvor jeg er og hva jeg gjør.

I morgen reiser jeg nemlig til Kina, hvor jeg skal tilbringe de neste 6 månedene å jobbe frivillig engelsklærer gjennom programmet Teach and Travel China. Programmet tilbys gjennom X-plore, det er frivillig arbeid får jeg ikke betalt, men får litt lommepenger, kost og losji.

Den første måneden vil jeg tilbringe i Beijing, hvor jeg sammen med de rundt 100 andre deltakerne skal undergå et treningsprogram som skal forberede oss på jobben som lærere, og livet i Kina. Dette innebærer bl.a. mandarinleksjoner og innføring i kinesisk kultur! I Beijing skal jeg bo på Univsersity of International Buisness and Economy.

Tiden etter Beijing er framdeles usikker, når orienteringsperioden er gjennomstått reiser vi to og to til ulike skoler rundt om i landet, jeg vet ikke hvor jeg ender opp, men har Sør-Kina og storbyen Guangzhou øverst på ønskelisten, så reiser ellers er mulighetene:
- Nordvest: Lian, Jilin og Indre Mongolia,
- Nord: Beijing og omegn,
- Sentral/Øst: Shanghai og omegn

Forhåpentligvis vil jeg undervise elever i alderen 8-12, men heller ikke dette får jeg vite før etter orienteringsperioden!

Nå begynner alt å komme i orden, får ikke plass til mer i kofferten så snart er det på tide å dra! Oppdaterer igjen når jeg står på kinesisk jord!

再见 (hade)
CamillaDSCN1152.jpg

Skrevet av CamillaS 06:12 Kommentarer (1)

(Innlegg 49 - 54 av 54) « Side .. 2 3 4 5 6 [7]