Reiseblogg fra Travellerspoint

Teach and Travel China - What to expect

En introduksjon for framtidige deltakere:)

sunny 2 °C

Å jobbe som engelsklærer I Kina er en spennende måte å reise og fordype seg I kinesisk kultur. Å bo I Kina gir deg en unik mulighet til å få et dypere innblikk I det moderne Kina. Teach and travel China (TTC) er et TEFL (teaching english as a foreign language) kurs med praksis I en kinesisk skole, og en fin måte å starte oppholdet I Kina.

Programmet er delt opp I to deler, et fireukers teorikurs I Beijing og 5 måneder praksis I en kinesisk skole.

1. Teorikurset: Den første måneden I Beijing var noe av det artigste jeg noen gang har vært med på, og jeg har helt klart fått minner og venner for livet I løp av denne perioden! Det akademiske er godt lagt opp og lærerne våre har alle selv jobbet I Kina, så de viste godt hvilke utfordringer som ventet oss, og kunne hjelpe oss å forberede oss. I løp av kurset går de igjennom en mengde temaer som kan være aktuelle for lærerjobben, bl.a. Hvordan utføre prøver, hvordan undervise for de ulike aldersgruppene, hvordan undervise muntlig, skriftlig, skriving etc. og grammatikk! Grammatikken viste seg å være en vanskelig bit for de fleste (untatt tyskerne, som alle var ganske flinke med det!) og spesielt engelskmennene hadde store problemer med dette! Under programmet har man 5 innleveringer som man må bestå(er ikke noe problem) for å bestå kurset.
Det sosiale er også en viktig del av denne tiden, man møter mange nye, fantasiske mennesker og det er en periode fylt med inntrykk. Når man først kommer hit er de fleste I samme situasjon med at de ikke kjenner noen, dette er en stor fordel for man knytter bånd så utrolig mye raskere og former raskt vennskap.

Karantene: Når jeg kom til Kina I sommer var svineinfluensahysteriet I full gang, og Kina tok forhåndstiltak ved å sette oss alle I karantene den første uken. Dette var en kjedelig og morsom tid, på den ene siden hadde vi lite å gjøre, selv om TTC prøvde å holde oss aktive var store deler av uken dødtid. Men på den andre siden gav denne tiden oss en fantastisk mulighet til å bli kjent med de andre deltakerne, vi var tross alt fanget der sammen, så vi brukte store deler av tiden til å snakke og bli kjent. Desverre var gruppen fordelt over to hoteller, en høyrisikogruppe og en lavrisikogruppe, og den første uken var viktig for formingen av vennskap, så de to gruppene forble I en viss grad delte gjennom resten av orienteringsperioden. (Men for å si det på den måten, kjæresten min bodde på det andre hotellet, så det var ikke så alvorlig skille;))
Jeg er usikker på om neste gruppe også må I karantene, men jeg regner med det!

Praksisen: Etter en inntrykksfull og spennende månede I Beijing var det på tide å reise ut I den virkelige verden. Nå skulle vi plutselig være lærere for en haug med kinesiske barn! Det var en skremmende tanke. Nå her var det noen overraskelser I vente, onsdag den fjerde uken skulle vi få vite plasseringene våre, og vi ventet I spenning hele dagen, men da listene ble satt opp kom en stygg overraskelse; 1/3 av oss hadde enda ikke blitt plassert!
Pga. Svineinfluensa og andre faktorer hadde mange kinesiske skoler enda ikke svart om de kunne ta Imot lærerne de ble tilbytt, og flere av oss ble sittende igjen på UIBE på avreisedagen, uten å vite noe om når vi skulle reise hvor... Dette var en stor skuffelse for oss, selv om vi hadde blitt advart, og dagene var veldig usikre. Ingen viste når skolen ville bestemme seg, for da avgjørelsen var i boks kunne skolen komme å hente deg når som helst, uten noe forvarsel.
En annen ting jeg ble litt overrasket over var hvor lite inflytelse vi hadde over hvor vi ble plassert. Selvfølgelig var jeg klar over at man ikke nødvendigvis fikk førstevalget sitt, men det vi nå fant ut var at våre rangeringer av skoleønsker nesten ikke betydde noe. Nå ser jeg jo at det er ganske logisk at det er slik, det som skjer er egentlig at TTC legger fram profiler av deltakerne til skolene og så får skolene velge hvem de ønsker, type førstemann til mølla... Kanskje er det en barneskole i Beijing som velger deg, eller kanskje er det et universitet(!) i Guangzhou... Det er rett og slett et lotteri for lærlingenes del! Det var en ekstra stor gruppe i sommer, sannsynligvis fordi mange foreldre og lærere ikke ville ha utlendinger (noe de ser på som en stor svineinfluensatrussel) i skolene. Det er ganske sannsynlig at den neste gruppen også vil oppleve det samme, da svineinfluensa framdeles er en trussel i dag. I tillegg er neste kull en svært stor gruppe, så dette kan også gjøre det vanskeligere.
Men omtrent to uker på overtid hadde sistemann fått en plassering, og de fleste hadde nå begynt å undervise. Den første uken var for mange vanskelig. Man vet lite om elevenes nivå, skolens forventninger, og hvordan lærere og elever ville reagere på oss. Men undervisningen vår forbedret seg raskt etter som man ble kjent på skolen og fikk litt erfaring og man kom seg etter hvert inn i en rutine.
Men jeg vil også poentere at skolene våre er svært forekjellige, så det er vanskelig å si hva man kan forvente seg, noen skoler er svært strenge, og lærlignene følte seg ikke spesielt velkome, mens andre var svært forståelsefulle og hjelpsomme. Men i programbeskrivelsene står det lærerassistent. Akkurat hvorfor de burker «assistent» aner jeg ikke, for her er vi fullverdige lærere, du er den som har assistener! I de yngre studentgruppene (barnehage og barneskole) har man vanligvis en kinesisk lærerassistent som kan hjelpe deg å oversette og å kontrollere klassen. Men påstanden om at du er assistent er ikke korrekt, vær forberedt på å være lærer for barnehage, barneskole, ungdomsskole, videregående eller universitet! Man kan bli plassert på hvilket som helst nivå!

Boforhold: Dette er også en sak som varierte veldig. TTC garanterer privat soverom og bad, samt tilgang til kjøkken, DVD og vaskemaskin og vaskeutstyr. Kanskje bor du i et internat, kanskje bor du i delt leilighet med din «placementbuddy». Personlig fikk jeg en ganske fin privat leilighet, et stort soverom med kingsized seng, stue med skrivebord, data, TV, DVD, sofa. «veranda», og et bad.

Deltakernes mening: Personlig har jeg hatt en god erfaring med TTC; både teorikurset og praksisen, jeg har hatt en veldig fin tid i Kina, og tror nok jeg kommer til å fortsette å undervise her neste semester også. TTC har gitt meg utrolig mange intrykk, erfaringer, venner og opplevelser jeg ikke tror jeg ville ha fått uten dette programmet. Men jeg skal fortelle om programmet, med vorter og alt, så jeg må også nevne at ikke alle har hatt det like bra. Teoridelen var nok for de fleste en fin tid, men når det kommer til plasserinene har vi alle hatt veldig ulike erfaringer. Dette har i stor grad å gjøre med skolene vi ble plassert på. Ulike faktorer har gjort at flere ikke likte plasseringen sin, og
mange I gruppen synes TTC ikke gjorde nok for å hjelpe dem. Dette har gjort at noen har forlatt programmet. En annen sak er “lommepengene”. Med 2000 RMB kommer du langt I Kina, men allikevel opplevde de fleste at dette ikke dekte deres utgifter, og mange fikk nå øynene oppe for muligheter uten TTC. Engelsklærere I Kina er svært etterspurt så det er alltid muligheter å finne jobber her. Bedre betalte jobber, I barnehage(dåligst betalt) kan man for eksempel få 6000-7000RMB. Dette har også ført til at flere har forlatt programmet for å søke jobber for seg selv. Alt I alt er det veldig delte meninger om TTC, men min erfaring er god, men vær klar over at det å jobbe I Kina kan være svært vanskelig, og vil være utfordrene, selv med en god skole. Men man kan også få utrolig mye ut av oppholdet I Kina, men man må også være forberedt på vanskelige tider.

Lykke til alle nye TTC interns. Har dere andre spørsmål er det bare å ta kontakt. :)

Camilla

Skrevet av CamillaS 01:56 Arkivert i Kina Tagged tips_and_tricks

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn