Reiseblogg fra Travellerspoint

februar 2010

Shanghai - Østens Paris

IMGP2698

IMGP2698

Hurtighetstoget fra Nanjing til Shanghai var en mer behagelig tur enn den vi hadde fra Beijing, for å ikke snakke om kortere, knappe to timer gikk før vi var I storbyen!

Shanghai, er en av verdens største storbyer med nesten 18 millioner innbyggere. Rundt midten av 1800tallet ble byen åpnet for internasjonal handel, byen blomstret og ble raskt en av de viktigste handelsbyene I Asia. I tillegg til økonomisk framgang brakte handelen flere utenlandske selskaper og snart begynte internasjonale borgere å bosette seg I byen. Shanghai har I motsetning til resten av Kina hatt en sterk internasjonal inflytelse og har derfor utviklet seg ulikt fra resten av Kina, den har derfor et mye sterkere internasjonalt preg. Som min venn forklarte det:

“Beijing er en internasjonal kinesisk by, men Shanghai er en internasjonal by, som tilfeldigvis er plassert I Kina.”

IMGP2657.jpgIMGP2731.jpg

Når vi annkom onsdag ettermiddag så vi raskt hva hun mente, byen kunne like gjerne vært en vestlig storby, med vestlige bygninger, mennesker og butikker over alt. Vi fikk heller ikke like mange nysgjerrige blikk som vi vanligvis får I Beijing! Men selv med det internasjonale miljøet kunne få snakket noe annet enn kinesisk, men heldigvis var vi forberedt på det, så vi hadde adressen til et hostell på kinesisk. Men etter som vi nærmet oss hostellet vårt I taxien fikk vi raskt en påminnelse om at vi framdeles var I Kina. Etter en halvtime I taxien stoppet den halveis ned en bakgate , ingenting indikerte det var et hostell I området, men taxisjåføren pekte på en bygning, så vi fant ut vi bare måtte gå av og ta det som det kom.

Etter vi hadde betalt og krysset gaten så vi at like ved en søppelhaug var det en rød dør med et håndskrevet “skilt” (les: papirbit) annonserte at Dragon youth hostel var her. Vi hadde adressen til “Innworld youth hostel” men resepsjonisten fortalte oss I svært brukken engelsk at det var en og samme ting.

Vi fant etter hvert ut at hostellet vårt var et renovert jødisk hjem I en av de mest underutviklede delene av Shanghai. Men på tross av det lå hostellet sentralt I byen, like ved et subway stopp, så det var enkelt å reise rundt. Hostellet derimot var ikke I den beste stand, rommet var greit, selv om det var et vindu ut til en gang som alltid sto på gløtt (det gikk ikke ann å lukke det helt), selv om det var et gitter utenfor som gjorde det umulig for noen å ta seg inn var det ikke hyggelig. Og dusjen var et kapittel for seg selv. Det var dusjer I alle etasjene, men de var alle iskalde! Den eneste med varmt vann var den I tredje etasje, og den var tilfeldigvis I det samme lille rommet(ca.1x3m) som et squat toilet, dermed måtte vi stå like ved toalettet å dusje om vi ville ha en varm dusj, og jeg kan fortelle deg at squat toilets fort blir veldig grisete, for folk bommer lett på toalettet! Dessuten var det et åpent vindu, uten gardiner der!

IMGP3078.jpgIMGP2723.jpgIMGP2700.jpg

Selv om hostellet ikke var det beste, så var vi I hvertfall sentralt, så vi dro fort ut for å oppleve byen. Vi tok så subwayen til det moderne Pudong New Area, et ultramoderne distrikt som rommer en mengde moderne skyskraper, deriblant Shanghai World Financial Center, verdens tredje høyeste bygning (492 meter) og det kjente Oriental Pearl Tower. Dette området er et bevis på Kinas raske vekst. Distriktet var nemlig før 1990 lite mer enn bondeland, men nye reformer fikk fart på distriktet og nå, 20 år etter er det en nymoderne metropolis! Desverre var opplevelsen litt dempet av alt bygningsarbeidet som foregitt over alt. Byen skal nemlig huse expo 2010, og vi var der kun 100 dager før starten, så hele byen var I arbeid for å få I stand alt til denne begivenheten. Hvor enn vi gikk hørte og så byggingen I gang.

Vi tilbragte kvelden rundt Pudong ved elven, og spiste middag på en tysk restaurant. Det var godt med vestlig mat, selv om prisene var vestlige (68quai for en øl!).

Shanghai er en pulstrerende storby, og vi gledet oss til å se hva den hadde å tilby.

Skrevet av CamillaS 03:04 Kommentarer (0)

Nanjing - Picture Perfect østlig perle

sunny 12 °C

Semesteret er over og det er også min tid i Kina, men vi hadde framdeles nesten to uker igjen før flyet vårt hjem skulle gå, så nå var det endelig på tide å dra ut på reise igjen. Og Nanjing var første stopp!

Nanjing, "Den sørlige hovedstad" ligger på sørbanken av Yangtze elven, et par timers biltur nordøst for Shanghai. Byen har en lang og sterkt historie, den har tidligere vært hovedstaden i flere kinesiske riker og er stedet for historiske hendelser som underskrivelsen av Nanjingtraktaten og Nanjingmassakeren (1937). Nanjing har i det siste opplevd en rask utvikling og er i dag en moderne kinesisk by. På tross av en stadig vestliggjøring og oppblomsting av internasjonale kjeder er byen en vakker og sjarmerende by som stolt viser fram sin kulturelle og historiske arv gjennom templer, musoleumer og museer.
Nanjing er en gjemt østens perle, som enda ikke har fått mye internasjonal annarkjendele fra turistnæringen, men som absolutt bør besøkes.

Vi hadde lenge planer om å besøke Nanjing, men for en eller annen grunn var vi sent ute med å få tak i billettene, en stor feiltakelse som skulle koste oss nattens komfort. Vi har tidligere reist over natten med "hard sleeper", køyeseng i nattoget en overraskende behagelig reisemåte, toget skulle ankomme tidlig søndag morgen, så vi tenkte det var greit å spare en hostellnatt og få en ekstra dag i Nanjing. En god plan, men desverre gikk det ikke slik, sengene var nemlig solgt ut når vi kom oss til billettluken, så dermed ble det i stedet "hard seat" i 11 timer fra Beijing til Nanjing. Hva hard seat er kan man delvis forstå ut i fra navnet, det er et hardt sete, det de ikke nevner er den omtrentlige 90¤ vinkelen og de små setene. Jeg satt kne mot kne med kineseren som satt ovenfor meg gjennom natten, mens radiatoren brant låret mitt fra den andre siden. Overraskende nok fikk jeg faktisk en relativ god natts søvn denne natten, med hodet på bordet sov vi alle fire som delte den lille plassen!

Klokken 6 neste morgen fant togpersonellet at det var på tide at folk voknet, selv om det enda var over 3 timer til vi var framme begynte de å spille musikk, og vi ble vekt av folk som slurpet i seg morgen suppen sin. Men snart var vi framme i byen, og det var et vakkert syn som ventet oss. Hostellet vårt ligger i sentrum omringet av bygninger i klassisk kinesisk stil like ved en vakker elv. Og VÆRET var fantastisk, Beijing nå for tiden er iskald og tørr, men Nanjing var varm 12 gradre celcius var fantastisk for oss, og vil tilbragte mesteparten av dagen med å spasere rundt i byen.

Vi var også heldige med hostellet, Nanjing Sunflower youth hostel var lokalisert sentralt, 5 minutter fra en subway, et dobbelrom ensuite (altså med bad og TV) kostet oss hver snaue 60kr hver pr natt.

Nanjing var Beijings motsetning, her foregikk alt i et avslappet tempo, ikke storbymaset med overfylte subwayer hvor man knapt kan puste og masete kjøpesentrer hvor selgerne nærmest dreger deg inn i butikken, selv om det til kvelden var et yrende folkeliv i gatene, var det aldri like pressende som i Beijing. Vi kunne endelig puste ut. Kanskje opplevde vi byen slik fordi vi var der på ferie, med viten om at vi ikke snart måtte tilbake på jobb, men uansett var det en fin tid. Dagene brukte vi til å se byen, vi leide en båt i en park og kjørte rundt innsjøen i ettermiddagssolen, og spiste kinesiske delikatesser fra gatebodene. Vi besøkte også en massiv nasjonalpark med navnet Purple Mountain (紫金山), selv om vi norske kanskje ikke ville kalt det ett fjell, var det en stor park med mye å se; templer, Sun Yat-sens Mausoleum, Ming tombs og mye mer. På tross av at vi tilbrakte flere timer i parken greide vi bare å se en brøkdel av det den hadde å tilby!

Men alle timene med vandring rundt omkring hadde sin pris, etter den første dagen hadde jeg store vannblemmer under foten fordi sålene mine hadde blitt ødelagt. Takk og pris hadde jeg med meg gnagsårplaster og fikk i tak i ett nytt par sko, så føttene mine kom seg raskt.

Kveldene var også fine, de tilbragte vi i nærheten av hostellet vårt med shopping, selv om jeg hadde lovet med selv at jeg ikke skulle kjøpe mer (jeg hadde allerede nok overvelt å ta med hjem) så oppdaget vi raskt at fristelsen var umulig å motstå, det var så UTROLIG billig i Nanjing, 20kr for sko og 30kr for en genser.

Dagene gikk raskt i Nanjing, og selv om vi gjerne skulle tilbragt mer tid i den sjarmerende byen var det nå på tide å komme seg videre. Så en solfylt onsdag med 18C forlot vi den sørlige hovedstad for den økonomiske hovedstaden; Shanghai!

Skrevet av CamillaS 05:54 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 2 av 2) Side [1]