Reiseblogg fra Travellerspoint

juli 2009

Kineserne på veien

Dag 2

Det er den andre dagen i Kina og allerede har vi greid å låse oss inn(!) på rommet to ganger! Det var noe galt med døren, den reagerte ikke som den skulle, så vi fikk ikke til å åpne døren. Vi ringte resepsjonen som tilslutt kom opp og låste opp, han mannen som hjalp oss snakket ikke engelsk, så når vi spurte han hva det var nikket og bukket han bare! Vi testet ut døren etterpå, men da skjedde samme ting, damen som hjalp oss da snakket heller ikke engelsk, men vi fikk beskjed av oversettere at det kom noen for å fikse problemet i dag.

Frokosten er ikke det man er vant med fra Norge, ingen brød med syltetøy nei. Det ligner heller middag; kokte grønnsaker, sjøgress, tofu i soyasaus, sopp i noe rødt… Og ingen drikke! Jeg regnet med vi ville få te, men nei tydeligvis ikke, jeg vurderte til og med å drikke rissuppe (vannet risen er kokt i) men avsto fra det! Kina1_023.jpg

Egentlig var det ikke noe mye å gjøre denne dagen, det eneste på programmet var å bli tatt bilde av for visumet, så de neste timene tilbrakte vi på ute på hotelltrappen (Det var det lengste vi fikk dra fra hotellet) men det var koselig å sitte der og se på menneskene på gaten og bli kjent med alle deltakerne. I løp av dagen la jeg merke til et par ting om kineserne:
1. Kinesiske menn elsker topp! Jeg så flere ganger menn som hadde trakk skjorten opp til å forme en topp(trekker de opp til over midjen). Det ser merkelig ut. De vestlige guttene ble derimot advart mot å følge eksemplet, siden de vanligvis har mer kroppshår, og kan oppleve at kineserne vil stirre og komme bortover og ta på det! LOL kroppshår er kjempespennende her!
2. Bleiebarna har faktisk ikke bleie, i stedet ser man toåringer med hull i buksa! På den måten kan de bare sette seg på huk og gjøre det de må!
3. Å sette seg på huk er tydeligvis den foretrukne sittemåten her, for det første har vi ”squat toilets” som man mp sitte på huk over (har heldigvis sluppet å prøvd det så lang!) men også på gaten sitter de sånn. Skjønner ikke hvordan det kan være behagelig, menmen.
Kina1_031.jpg
Lunsj og middag besto mer eller mindre av de samme type retter som frokosten, bare mer kjøtt. Vi har egentlig ingen andre plasser å være enn på trappen, så vi utnytter tiden vi kan tilbringe ved lunsj/ middagsbordet i flere timer(de kastet oss høflig ut tilslutt), så var det tilbake til trappen! Men så heldigvis fikk vi gå til utebaren som lå i hotellets gårdsplass! Så da slo vi sammen en mengde bord og de fleste samlet seg rundt. Han som ordnet slik at vi fikk gå dit hadde forhandlet fram pris på øl/vin/snacks, de ville ha satt prisen skyhøyt om vi hadde gått alene (og ikke snakket kinesisk). Så det ble 3Yuan (2,5NOK) for 6cl øl, eller 5yuan (4,5NOK) for 1liter, også var det ulik snacks (blekksprut/peanøtter/tomater/skinke etc.) for 3-4 yuan! Det er SÅÅÅ billig her, vi får 2000 i lommepenger for alle jobbmånedene, og jeg tror de rekker langt i Kina! Vi satt der et par timer, så fant jeg og noen andre noen kinesere som vi satt og snakket med(en danske kunne litt kinesisk) så vi prøvde å lære dem engelsk og de oss mandarin! Det var så artig å sitte der med dem, ingen ordbok eller noen andre hjelpemidler unntatt et ark og penn! De er så vennlige og hjelpsomme! Tilslutt måtte vi gå, klokken var allerede blitt 0130, og jeg skulle opp 0630 morgen etter, så på tide å sove!

Zái Jián (hade)
Camilla

Skrevet av CamillaS 17:58 Kommentarer (0)

Tåken og Tempen

Ja da folkens er jeg i Kina! Det er helt merkelig å tenke på, 6 måneder skal jeg tilbringe i dette landet. Turen gikk i og for seg greit, den var langdryg og kjedelig og selv om selve flyet var stort satt vi som sild i tønne, altså ikke spesielt behagelig i 8,5timer, så det ble bare en times søvn på meg i natt. Men vi kom da fram tilslutt. Det første vi så av byen var – vel grått. Det var tåke på flyplassen og med forurensningen ble alt hazy og blurry. Gjennom helsesjekken ble jeg stoppet, siden jeg var litt forkjølet, så måtte gå til ”karanteneområdet” for å bli sjekket av en lege, men alt gikk bra, det tok bare et par minutter før han forsto at jeg ikke var syk. På flyplassen ble vi møtt av TTC folka jeg var den første som ankom så vi måtte ventet i 4timer på at alle deltakerne skulle komme fram før vi kunne dra. Klokken var da rundt 1530 når vi kom fram til hotellet. Vi settes nemlig i karantene pga. Kina1_001.jpg
svineinfluensarisiko, så vi må tilbringe de første dagene på et hotell, vi får ikke gå utenfor hotellet, må gå med munnbind(!) og blir daglig sjekket temperaturen for å se om noen er smittebærer. Men det har seg slik at ikke alle rommene er utstyrt med internettkabel, så får ikke til å kontakte noen hjem før i morgen(skriver dette torsdag 30.07.09). Litt kjipt men overlever.

Selv om flyturen har robbet meg av nattesøvnen er jeg faktisk ikke så trøtt, sliten ja, og jeg tror jeg sovner godt i natt, men tror dette kurerer jetlaget ganske greit jeg, jeg legger meg tidlig og sover ut i morgen, så er jeg innstilt på Kinatid!

Kina ligger forresten 6timer foran Norge, ikke 5 som jeg missledene har sagt til noen, de har nemlig ikke sommertid, så det blir ulik tidsforskjell sommer/vinter.

Mange lurer sikker på førsteinntrykket av Kina, men må nok skuffe med å si at jeg ikke har noen spesielle, hele tiden her har jeg tilbrakt: På flyplass, i buss og på hotellet. De glimtene jeg har fått fra verden utenfor samsvarer ganske greit med man kan forvente seg: Kinesere, sykler og kinesiske hus… Regner med jeg har flere ”reiseskildringer” å by på når jeg får bevege meg ut i Beijing! (er egentlig ikke helt sikker på hvor jeg er, en plass utenfor Beijing tror jeg…?)
Kina1_011.jpg
Den første middagen er også overstått, spisepinnene gikk greit, men aner ikke hva jeg spiste (et fakta de fleste som kjenner meg vil være overrasket over!) Men det gikk da seg til det også. Etter middagen sjekket de temperaturen vår, en fancy infrarød stråling måler. De tok temperaturen min om og om igjen, jeg trodde de hadde problemer med å få den til å virke, men så kom en av koordinatorene bortover til meg og sa

”Ja da går vi opp til rommet ditt, så snakker vi om hva som skal skje videre, vennligst ta på deg munnbindet”

Eh? Hva? Shit har jeg feber nå da? FAEN! Det finnes ingen værre tid å bli syk på. Så fortsatte hun

”Temperaturen din var litt høy, så hvis du kan kjøle deg ned litt, drikke litt kaldt vann, og sprut litt vann i ansiktet så kommer vi opp om en stund for å måle deg igjen!”

”ok, greit det” *fankern - at det går an til uflaks?* tenkte jeg

Jeg følte meg ikke syk, sant nok snøs jeg og var litt forkjølet litt tidligere på dagen, men jeg hadde jo til og med blitt sjekket ut av en doktor! Jeg kan da ikke ha blitt syk nå? Saken er slik at hvis man blir syk (nevneverdig svineinfluensa) blir man satt i isolat for å skjerme de andre deltakerne, og siden man mister dyrebar leksjoner som skal forberede oss på lærerjobben blir man ikke kvalifisert til å få jobb som lærer – Man må reise hjem! Så selv om jeg egentlig ikke trodde det var noe galt ble jeg litt stresset. Jeg visste jo ikke hvordan de ville reagere om jeg hadde feber; selv om det ikke er svineinfluensa var jeg redd de ville isolere meg og lignende for sikkerhets skyld. Så jeg drakk da 0,7l+ kaldt vann og tok meg en kald dusj (egentlig ikke med vilje- det er vanskelig å justere temperaturen!) Tilslutt hutret jeg nærmest mens jeg ventet på at de skulle komme tilbake. Kanskje 20 minutter etter første temperaturavlesning kom de tilbake, begge med munnbind og hansker (de går alltid med munnbind!) og den fancye temp.avleseren.

Heldigvis var temperaturen normal ved denne avlesningen, det var sikkert den lange genseren jeg hadde under middagen som var synderen som førte til den feilaktige temperaturen den første gangen. De stilte rutinespørsmål om formen, men ellers sa de det var greit! LOL andre gangen denne dagen jeg har blitt undersøkt for potensiell sykdom!

Det er kveld nå i Beijing, min første natt her i Kina, klokken er 2200 og jeg har nettopp kjøpt meg kinesisk simkort. Jeg er temmelig utslitt akkurat nå, vi skal opp tidlig (frokost 0730 i morgen) så tror jeg tar kvelden snart!

Zai Jian (hade)
CamillaKina1_015.jpgKina1_019.jpg

Skrevet av CamillaS 01:36 Kommentarer (3)

Dagen før dagen!

Tiden går fort og nå nærmer avreise seg, jeg har derfor valgt å starte denne bloggen for å lettere oppdatere venner og familie om hvor jeg er og hva jeg gjør.

I morgen reiser jeg nemlig til Kina, hvor jeg skal tilbringe de neste 6 månedene å jobbe frivillig engelsklærer gjennom programmet Teach and Travel China. Programmet tilbys gjennom X-plore, det er frivillig arbeid får jeg ikke betalt, men får litt lommepenger, kost og losji.

Den første måneden vil jeg tilbringe i Beijing, hvor jeg sammen med de rundt 100 andre deltakerne skal undergå et treningsprogram som skal forberede oss på jobben som lærere, og livet i Kina. Dette innebærer bl.a. mandarinleksjoner og innføring i kinesisk kultur! I Beijing skal jeg bo på Univsersity of International Buisness and Economy.

Tiden etter Beijing er framdeles usikker, når orienteringsperioden er gjennomstått reiser vi to og to til ulike skoler rundt om i landet, jeg vet ikke hvor jeg ender opp, men har Sør-Kina og storbyen Guangzhou øverst på ønskelisten, så reiser ellers er mulighetene:
- Nordvest: Lian, Jilin og Indre Mongolia,
- Nord: Beijing og omegn,
- Sentral/Øst: Shanghai og omegn

Forhåpentligvis vil jeg undervise elever i alderen 8-12, men heller ikke dette får jeg vite før etter orienteringsperioden!

Nå begynner alt å komme i orden, får ikke plass til mer i kofferten så snart er det på tide å dra! Oppdaterer igjen når jeg står på kinesisk jord!

再见 (hade)
CamillaDSCN1152.jpg

Skrevet av CamillaS 06:12 Kommentarer (1)

(Innlegg 1 - 2 av 2) Side [1]