Reiseblogg fra Travellerspoint

desember 2009

Bambi på glattisen

Kinesere og engelskmenn på ski!

sunny -3 °C

Det er siste dag i juleferien for meg nå og det har vært en koselig liten ferie dette, selv om den ikke ligner mye på norsk jul. Så for å gjøre juletiden litt mer norsk bestemte jeg meg for å gjøre en skikkelig ubernorsk vinteraktivitet; ski. Beijing er nemlig omringet av en fjellkjede, og i vintermånedene åpnes et par skiannlegg rundt byen. Ingen av disse kan sies å kunne konkurrere med Sveits eller Østeriket, men de duger, og man står ikk i fare for å havner ikke hos fattigkassa (men muligens sykehuset?) etter en tur til en av disse.

Så Lørdag morgen tok jeg med meg Anita og James til et skiannlegg i nærheten av hvor vi bor. Med litt hjelp fra noen kinesiske venner kom vi oss på bussen som skulle ta oss til anlegget. Bussturen tok nær 1,5 timer og kjørte oss lengre inn i Fangshan distriktet igjennom små landsbyer oppover i fjellene. Her er kontrastene fra moderne Beijing store. Dårlige søppelfylte gater, komposthauger utenfor de falleferdige små husene, ingen tvil om at Kina har litt å gå på før de blir et i-land.
IMGP1817.jpgIMGP1818.jpg
Etter en og en halv time er vi langt opp i fjellene og bussen stopper, og ber oss gå av. Ingenting indikerer at dette er et busstopp, det ser derimot ut til å være inngangspartiet til noens overgrodde hage mens høner klukker rundt beina våre. Heldigvis ser vi bakkene ikke så langt unna, så etter en 20 minutters gåtur kommer vi fram til skianlegget.

Hvis man skal bedømme ut i fra de ansattes oppførsel er vi de første utlendingene senteret har sett, for det er mye fnising og stirring når vi kommer inn i annkomsthallen. Etter litt miming og brukken kinesisk greier vi å få billett, klær og skileie (tilsammen omtrent 240NOK, veldig greit for fattige engelsklærere) og er klar for bakkene. Dette anlegget er ganske lite og består av to "store" bakker og 3 juniorbakker (100meter hver med kanskje 2% helling) overraskende nok er barnebakkene de mest populære, og det tar ikke lang tid før man forstår hvorfor. Ingen ser ut til å vite hva de gjør, de kjører uten kontroll og faller rett som det er, både i barnebakkene og de større. Situasjonen var absurd og skremmende. 700 mennesker med ski på beina, uten noen som helst kontroll over hvor de kjører: Oppskriften på ulykker! Vi så mange kollisjoner, heldigvis var de fleste i barnebakkene, men det var også et par i de store bakkene som kunne ha endt farlig.
IMGP1819.jpgIMGP1820.jpg
Dette var jo som sagt James' første gang med ski på beina, Anita hadde prøvd slalom før så hun hadde litt peiling (selv om det ikke vil være snakk om noen OL deltakelse fra hennes side heller). James derimot hadde aldri opplevd noe lignende, så han hadde rett og slett ingen anelse om hvordan han skulle mestre dette. Det tok ikke mange sekunder fra han fikk på seg skiene før han var i bakken, og han tilbragte en god del av dagen på rumpa i snøen. Men etter hvert som han ble vandt med skiene gikk det bedre med han også, selv om han ikke var i nærheten av å kjøre storbakkene.
IMGP1823.jpgIMGP1824.jpgIMGP1827.jpgIMGP1829.jpgIMGP1834.jpgIMGP1833.jpgIMGP1832.jpgIMGP1839.jpg
Som slalomtur fikk jeg ikke mye ut av turen, men det var artig å ha ski på beina igjen og få introdusert sporten til James og Anita.

I dag er det en månede til jeg kommer hjem, tiden flyr.

Camilla

Skrevet av CamillaS 00:15 Arkivert i Kina Tagged living_abroad Kommentarer (1)

24 Desember Julaften i Kina

overcast 2 °C

Ja da ble det tilslutt julaften i Kina også. Kvelden er enda ung der hjemme, men her i Kina er dagen nesten omme. Vi har hatt en koselig liten feiring av høytiden her i Kina. Jeg, Anita og James spiste middag, sang julesanger, spiste godteri og har sett på film. Gaveåpningen får vente til i morgen tidlig, den tar vi på engelsk vis i år.

Jeg ville bare skrive en liten blogg for å ønske alle sammen en God jul fra Kina=D

IMGP1803

IMGP1803

IMGP1805.jpgIMGP1806.jpgIMGP1807.jpgIMGP1808.jpgIMGP1814.jpg

Skrevet av CamillaS 07:37 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

22 Desember: Juleshowet med Video

overcast

Som jeg skrev tidligere hadde Prince Island et juleshow tirsdag, og alle klassene har jobbet lenge med sitt bidrag til showet. Showet ble veldig bra, med mange kjempegode og imponerende bidrag. Jeg var også med i noen av showene og danset og sang. Jeg presenterte også noen av showene, og i tradisjonell kinesisk gjøremåte får jeg ikke vite hva jeg skal si før jeg står på scenen... Menmen, siden de fleste foreldrene ikke snakker engelsk er det få som forstår hva jeg sier uansett.

Jeg filmet en del av showet, så her er noen klipp.


Sunny klassen med Team "music box" 3 år gamle:

Skrevet av CamillaS 23:17 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

20 Desember: Julepynt

Bare 4 dager igjen

sunny 2 °C

20 Desember og bare 4 dager igjen til julaften, hadde jeg vært hjemme hadde dette vært en spennende og forventningsfull tid, men det er egentlig bare uvirkerlig. Det føles ikke som juletid i det hele tatt, selv om gaver er kjøpt inn og leliligheten er pyntet. Selv om julestemningen uteblir prøvde jeg i dag å ha et lite juleverksted, hvor jeg lagde noen julenisser. Broderte på den kinesiske karakteren "Tian" som betyr himmel/dag og er en av karakterene i mitt kinesiske navn.

IMGP1654.jpg

IMGP1652.jpg
Lager nisser
IMGP1661.jpg
Nissen er ferdig!
IMGP1663.jpg
"Tian" betyr himmel/dag på kinesisk

Skrevet av CamillaS 04:21 Arkivert i Kina Kommentarer (2)

18 Desember, generalprøve

overcast -10 °C

I dag var det generalprøve på skolens juleshow, så etter frokosten ble vi kjørt til barneskolen hvor showet skulle holdes. Det var veldig koslig å få se klassenes bidrag, litt finpuss må nok til før tirsdagen, men det var alt i alt veldig bra, spesielt med tanken på at de minste barna kun er 2 år gammle, det er vanskelig å få dem til å gjøre som du sier! Noen av bidragene overrasket meg veldig, det var veldig bra, spesielt med tanke på barnas alder. Men samtidig vet jeg godt hvor strenge lærerne er, og jeg vet mangfoldige timer har gått med til øving.

Selvfølgelig fikk vi noen overraskelser, for ting har en tendens til å være lite planlagt her i Kina, så når det var Snoopey klassens tur sa plutselig kontakten min; "Camilla, Ed, James, gå med KK og dans" Ingen av oss hadde hørt et ord om at vi skulle delta i dette showet, så det ble en klumsete framvisning for vår del.

Jeg filmet litt av showet, denne filmen er av en av 5åringklassene, de er altså de eldste på skolen, og de viser fram kamsport. Imponerende.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Denne barneskolen hvor vi skal holde showet ligger i en annen "småby" i Fangshan, og vi kjørte igjennom noen mer industrialiserte områder, fabrikker, store piper som spytter ut sort røyk, og små falleferdige rønner; hus til arbeiderne, lå i utkanten av industriområdet. Dette er det virkelige Kina. Selv om det er åpenbart Kina ikke når opp til vestens levestandar, så er det misledende å bo i en "moderne" storby som Beijing. Her ser man det "nye Kina"; folk har greie levekår, vannklosset, strøm... . Men dette er ikke tilfelle alle steder, og her fikk vi se realiteten i store deler av Kina. 45 minutter unna huset mitt. Det er lett å glemme hvordan det virkelig er her, at Kina faktisk framdeles er et utviklingsland.

Camilla

Skrevet av CamillaS 00:34 Arkivert i Kina Kommentarer (2)

17 Desember

semi-overcast -4 °C

Det er allerede 17 desember, og det er kun en uke til julaften! Heldigvis har jeg fått 24 og 25 desember fri, så blir en liten juleferie på meg også, jeg har ikke hatt fri siden oktoberuken, så en ferie passer meg godt nå. Litt julekos skal det nå også bli, lørdag skal jeg på santacon. Kort beskrevet er det en event hvor man klær seg ut som julenissen og farter rundt byen. I fjor møtte tydeligvis 200 nisser opp i Beijing, og en del fra TTC skal visst komme, så blir sikkkert morsomt.

KJulemid
I morgen skal vi ha generalprøve på skolens juleshow, og selvfølgelig er vi foreign teachers en viktig del av showet. Og i dag fant jeg nemlig ut at jeg skal være utkledd i et sauekostyme under showet! SAU, store rosa føtter, sauehode... Fantastisk! Kommer nok tilbake med filmer og bilder.

Vel for et par dager siden tok jeg med et kamera inn i en av klassene mine, Simbaklassen er noen av de yngste, 3 år gammel og kjempesøte. Vel her er en video tatt i pausen.

God jul

ZaiJian
Camilla

Skrevet av CamillaS 04:42 Arkivert i Kina Kommentarer (1)

13 Desember Tredje søndag i advent

sunny 10 °C

Den er nok en gang søndag, ukene og helgene går så raskt, og det er allerede 13 Desember, luciadagen! Jeg kan nesten ikke tro at det bare er 11 dager til jul. Religion er dårlig stilt i Kina, selv de relgioenene med historiet i landet er ikke store, så det er åpenbart at kristendommen er dårlig representert her. Men overraskende nok har byen blitt dekorert med julelys, juletrær og julenisser. Den kommersielle julen har intatt Kina. Jeg regner med man vil se lite av dette på landsbygda, men ihvertfall i den forholdsvise "moderne" og rike Beijing gjør man det man kan for å tjene på "høytiden". Men selv om byen er dekt med glitrende julelys er disse bare betydningsløs pynt for meg, jeg ser dem, men de gjør lite for julestemningen, de er bare en av butikkenes salgstriks, kanskje er det de egentlig er hjemme også, men synes de har mer sjarm i Norge uansett!

Haha, tror det avsnittet ble litt deprimerende jeg, det er ikke så tragiskt som jeg vil ha det til, det er mye fint her i Beijing også. Ta for eksempel barnas juleshow, kjempekoselig å høre å se barnas innslag til julefesten vi skal ha om et par uker. Og hvordan de skriker "jingle bells"

Jinggy beils
jinggy beils
jingy a da waaaaai

Det er også veldig godt å møte de andre TEFL lærerne jeg kjenner her i Beijing, vi er alle i samme possisjon, så det er fint å kunne møte dem i helgene, man føler seg ikke så isolert da.

Følte meg litt avkuttet fra den norske julen, så surfet litt rundt på nettet, og fant en samling med norske julesanger på nettet på julesanger.com. Koselig å se igjen sangene, husker godt hvordan vi hver jul måtte lære "Deilig er den himmel blå" og co!

Anyways, over til helt andre nyheter!

Nye bilder legges stadig ut her, det er en god samling helt fra sommeren til nå!

Håper alt går bra med juleforberedelsene deres. Tror jeg skal prøve å lage julepynt med klassene mine neste uke... God Jul

Camilla

Skrevet av CamillaS 05:29 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

10. Desember: film

Youtube er selvfoelgelig blokkert her i Kina, men kina har sin egen variant av videosiden: youku.com. Selv om siden er paa kinesisk er det enkelt nok aa forstaa soekefunksjonen. Og siden har hundrevis av vestlige komplette filmer og tvshow, ogsaa nye filmer og episoder er representert her. De har tilogmed en del norske filmer! Veldig fin side om man ikke er saa noeye med kvaliteten.

Anywho, ville vise fram denne filmen kaldt: "The snowman". Det er en britisk film fra 80tallet som blir vist rundt juletider, ganske koselig, og jeg liker sangen!

Linken er her http://so.youku.com/search_video/q_the%20snowman

Skrevet av CamillaS 22:32 Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 8 av 15) Side [1] 2 » Neste