Reiseblogg fra Travellerspoint

Kina

Nanjing - Picture Perfect østlig perle

sunny 12 °C

Semesteret er over og det er også min tid i Kina, men vi hadde framdeles nesten to uker igjen før flyet vårt hjem skulle gå, så nå var det endelig på tide å dra ut på reise igjen. Og Nanjing var første stopp!

Nanjing, "Den sørlige hovedstad" ligger på sørbanken av Yangtze elven, et par timers biltur nordøst for Shanghai. Byen har en lang og sterkt historie, den har tidligere vært hovedstaden i flere kinesiske riker og er stedet for historiske hendelser som underskrivelsen av Nanjingtraktaten og Nanjingmassakeren (1937). Nanjing har i det siste opplevd en rask utvikling og er i dag en moderne kinesisk by. På tross av en stadig vestliggjøring og oppblomsting av internasjonale kjeder er byen en vakker og sjarmerende by som stolt viser fram sin kulturelle og historiske arv gjennom templer, musoleumer og museer.
Nanjing er en gjemt østens perle, som enda ikke har fått mye internasjonal annarkjendele fra turistnæringen, men som absolutt bør besøkes.

Vi hadde lenge planer om å besøke Nanjing, men for en eller annen grunn var vi sent ute med å få tak i billettene, en stor feiltakelse som skulle koste oss nattens komfort. Vi har tidligere reist over natten med "hard sleeper", køyeseng i nattoget en overraskende behagelig reisemåte, toget skulle ankomme tidlig søndag morgen, så vi tenkte det var greit å spare en hostellnatt og få en ekstra dag i Nanjing. En god plan, men desverre gikk det ikke slik, sengene var nemlig solgt ut når vi kom oss til billettluken, så dermed ble det i stedet "hard seat" i 11 timer fra Beijing til Nanjing. Hva hard seat er kan man delvis forstå ut i fra navnet, det er et hardt sete, det de ikke nevner er den omtrentlige 90¤ vinkelen og de små setene. Jeg satt kne mot kne med kineseren som satt ovenfor meg gjennom natten, mens radiatoren brant låret mitt fra den andre siden. Overraskende nok fikk jeg faktisk en relativ god natts søvn denne natten, med hodet på bordet sov vi alle fire som delte den lille plassen!

Klokken 6 neste morgen fant togpersonellet at det var på tide at folk voknet, selv om det enda var over 3 timer til vi var framme begynte de å spille musikk, og vi ble vekt av folk som slurpet i seg morgen suppen sin. Men snart var vi framme i byen, og det var et vakkert syn som ventet oss. Hostellet vårt ligger i sentrum omringet av bygninger i klassisk kinesisk stil like ved en vakker elv. Og VÆRET var fantastisk, Beijing nå for tiden er iskald og tørr, men Nanjing var varm 12 gradre celcius var fantastisk for oss, og vil tilbragte mesteparten av dagen med å spasere rundt i byen.

Vi var også heldige med hostellet, Nanjing Sunflower youth hostel var lokalisert sentralt, 5 minutter fra en subway, et dobbelrom ensuite (altså med bad og TV) kostet oss hver snaue 60kr hver pr natt.

Nanjing var Beijings motsetning, her foregikk alt i et avslappet tempo, ikke storbymaset med overfylte subwayer hvor man knapt kan puste og masete kjøpesentrer hvor selgerne nærmest dreger deg inn i butikken, selv om det til kvelden var et yrende folkeliv i gatene, var det aldri like pressende som i Beijing. Vi kunne endelig puste ut. Kanskje opplevde vi byen slik fordi vi var der på ferie, med viten om at vi ikke snart måtte tilbake på jobb, men uansett var det en fin tid. Dagene brukte vi til å se byen, vi leide en båt i en park og kjørte rundt innsjøen i ettermiddagssolen, og spiste kinesiske delikatesser fra gatebodene. Vi besøkte også en massiv nasjonalpark med navnet Purple Mountain (紫金山), selv om vi norske kanskje ikke ville kalt det ett fjell, var det en stor park med mye å se; templer, Sun Yat-sens Mausoleum, Ming tombs og mye mer. På tross av at vi tilbrakte flere timer i parken greide vi bare å se en brøkdel av det den hadde å tilby!

Men alle timene med vandring rundt omkring hadde sin pris, etter den første dagen hadde jeg store vannblemmer under foten fordi sålene mine hadde blitt ødelagt. Takk og pris hadde jeg med meg gnagsårplaster og fikk i tak i ett nytt par sko, så føttene mine kom seg raskt.

Kveldene var også fine, de tilbragte vi i nærheten av hostellet vårt med shopping, selv om jeg hadde lovet med selv at jeg ikke skulle kjøpe mer (jeg hadde allerede nok overvelt å ta med hjem) så oppdaget vi raskt at fristelsen var umulig å motstå, det var så UTROLIG billig i Nanjing, 20kr for sko og 30kr for en genser.

Dagene gikk raskt i Nanjing, og selv om vi gjerne skulle tilbragt mer tid i den sjarmerende byen var det nå på tide å komme seg videre. Så en solfylt onsdag med 18C forlot vi den sørlige hovedstad for den økonomiske hovedstaden; Shanghai!

Skrevet av CamillaS 05:54 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

The end of Laoshi Camilla

IMGP2156.jpg

Det er siste dag pa jobb i dag, siste dag som Laoshi i Kina, i hvertfall for denne omgang. Timene gikk utrolig raskt i dag, og elevene var veldig snille med viten om at det var min siste dag (eller mulig xiyangyang klistermerkene mine ogsa var en god motivasjon for dem til aa oppfore seg skikkelig), den ene klassen min ropte "We'll miss you" naar jeg gikk ut av doren etter klassen, og en annen foreign teacher KK skrev "Don't leave us Camilla"paa pulten. Ja, jeg kommer helt klart til a savne skolen, kolliegene mine og selvfolgelig de kjempesote elevene mine, det har vaer laererikt og morsomt (og til tider frustrerende) aa undervise smabarn gjennom disse maanedene, og det har vaert en fin opplevelse. Selv om jeg vet jeg ikke har noe lyst til aa vaere laerer av yrke er det fult mulig jeg reiser tilbake en gang for aa undervise et semester eller to. Men det er i framtiden, akkurat naa holder jeg paa a pakker og gjor meg klar for aa reise igjen, Jeg og James reiser i morgen til Nanjing, en by like ved Shanghai, hvor vi skal tilbringe et par netter. Jeg skal legge meg tidlig i kveld, for i morgen faar jeg nok lite sovn. Togturen nedover er nemlig 11 timer... I sete. Alle sengene var fulle, sa vi skal sitte gjennom natten.. Huffhuff, ikke den beste nattesovnen kan jeg tenke meg, men saa faar vi nok oppleve ting de neste dagene. Etter et par dager i Nanjing reiser vi videre med tog til Shanghai for vi kommer tilbake til Beijing et par dager for vi skal reise hjem.

Vaeret er meldt fint i Shanghai, 21C onsdag i folge vaervarslet, det synes jeg vi trenger naa etter aa ha bodd i isboksen Beijing de siste manedene.
IMGP2176.jpgIMGP2177.jpgIMGP2162.jpgIMGP2156.jpgIMGP2126.jpgIMGP2120.jpgIMGP2098.jpgIMGP2096.jpg
ZaiJian
Camilla

Skrevet av CamillaS 01:49 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

Siste innspurt - enden er nær

overcast -10 °C

Det er onsdag kveld, og de siste ukene har gått utrolig fort, 6 måneder har gått utrolig fort, og jeg har bare to dager igjen på jobb! Om to uker sitter jeg på flyet på vei hjem til fedrelandet Norge!

De siste dagene har vært travle med pakking og vasking, for å gjøre leiligheten klar til avlevering. Pakking er ingen enkel sak, jeg har 3 ganger så mye som jeg kan ta med meg hjem, så jeg må nok legge igjen en del her i Kina, og det til tross for at jeg i dag var på postkontoret og sendte hjem en god del. Pakken besto for det meste av klær, sko og bøker og reiselasset mitt ble nå 15kg lettere for omtrent 500kr! Ikke værst det, med tanke på at 1kg overvekt på flyet er hele 350NOK! Men selvfølgelig sendes denne pakken med båt til Noreg, noe som tar sin tid, men så lenge den faktisk kommer fram er jeg fornøyd!

Heldigvis har vi leiligheten fram til den 26. januar, dagen før vi reiser, så vi kan legge igjen kofferter og resten av reiselasset i Beijing mens vi er på reise. Fredag er jo som sagt siste arbeidsdag, så lørdag reiser jeg og James ned til Nanjing og videre til Shanghai for et par dager. I følge yr.no er det meldt hele 21C neste onsdag i Shanghai! Det vil være en temperaturøkning på 30C fra det vi har her i Beijing for tiden, det er faktisk varmere enn jeg har det på stuen min nå! Håper inderlig værmeldingen spår sant. Trenger så sårt litt mildere temperaturer nå:) I følge det jeg ser på nyhetene hjemme er det ikke akkurat noen varmebølge jeg kommer hjem til i Norge heller.

Vel bloggene blir kanskje litt uregelmessige framover nå, men oppdateringer skal det bli, og snart er jeg hjemme og kan fortelle dere (trondhjemminger) selv hva jeg har opplevd:)

Bùjǐu jiàn 不久见
(Ser deg snart)

Camilla

Skrevet av CamillaS 05:32 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

How to Access Facebook From China?

access_denied.png
I have had a few requests about how I manage to acess the blocked sites in China. There are several solutions out there, so I will mention some different options, as proxys, websites allowing access often gets blocked after a while.

The Great Firewall of China is an infamous “security network” keeping mainland Chinas internett under strickt monitoring by the government. The “Golden Shield protection” as the gov wants to call it, is protecting Chinese interessts, by blocking a number of sites containing “unwanted information”. Generally this is sites such as youtube, facebook, twitter, blogging sites, social networking sites etc. that allows an easy and rapid spread of information (about chinese affairs) to a large public. To the Chinese government this poses a threat, China is under strict sensorship by the government, and the massive flow of ideas, news and contact across the borders can threaten the Chinese governments hold over the people. So China has choosen to sensor certain sites reducing the chinese peoples internett opportunities.

This of course is a huge violation of the freedom of speech, a basic human right, and is a right pain in the but for foreigners visiting China. So here is it: step by step how to get past the great Chinese Firewall!

Hotspotshield and other VPNs

My personal favorite, and the most stable and complete way to get around the blocking is using a VPN (a Viritual Private Network). This is a private network that exist on top of the main network( in this case the chinese network) using the internet to connect remote sites or users together. The original use was to allow easier connection for companies with offices and employers spread over a vast geographical distance. But a VPN can also be used to get past blocked sites in China and elsewere.

I use hotspot shield, a free VPN for windows and macs. Its been working splendedly for me, though I have heard some people have had problems. But this is defintaely worth a shot. You simply download the program and once you wish to use it you click Privacy on, and it connects you to the network, allowing you access to any site. HSS is good, but it does sometime need a few tries to connect, though it mostly works well.

There are also several other paying VPN services out there. These are built on the same principle as HSS, but can provide better stability and preformance etc. I have never used a paying VPN, so I can't recommend any, but I can mention a few: Lancom, Prosafe etc. But you should look around yourself, and see what suits your needs.

Online Proxy Connections

If you don't want to download anything there are a few online options, though these are highly ustable, and often gets blocked within weeks of emerging and will not grant you full access to the features of the sites. Youtubeproxy.com, froxyme.com, onlineproxy.net are some of these sites, but as the lifespan of these sites are short, you should look up a few possibilities (preferably before going to China, as information about them can be blocked).

I hope this article was helpful, if you have any questions just leave me a comment. :)

Skrevet av CamillaS 19:27 Arkivert i Kina Tagged living_abroad Kommentarer (0)

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow

Snøkaos i Beijing

snow

Om dere har følgt med på nyhetene der hjemme har dere kanskje fått med dere hva som skjer i Beijing for tiden, Søndag opplevde vi et tungt snøfall som varte ut dagen, og kledde Beijing i et tykt fint snølag. Hjemme i Norge hadde nok dette skapt problemer og forsinkelser, men her i Beijing , hvor de ikke er vandt til denne mengden snø, har alt stoppet opp, og SKOLENE STENGES!! =) Denne gladnyheten betyr at jeg får en litt lengre nyttårshelg i år.

Jeg og James tilbrakte nyttårshelgen i Tianjin, en kystby 120 km fra Beijing. Etter å ha tilbragt et par koselige dager her skulle vi reise hjem søndag, men da vi våknet var byen allerede svøpt i et tykt snølag, og vi skjønte at det å reise hjem kunne vise seg problematisk. Heldigvis reiste vi tidlig fra hostellet, så Tianjin trafikken var ikke spesielt problematisk, men togstasjonen var et kaos, og toget vårt ble forsinket. Tilslutt begynte toget å gå, men ettersom vi nærmet oss Beijing så vi at også Beijing hadde opplevd morgentimenes snøbyger, men det som mer bekymringsmessig var, var det at vi så flere motorveier utenfor byen hadde blitt stengt pga. snøen. Vi er nemlig avhengig av disse vegene for å komme oss hjem til Liangxiang, en av Beijings forsteder, hvor vi bor! Men heldigvis var motorvegen vi tar framdeles åpen, selv om trafikken gikk ekstra sakte i dag og vi så flere nestenulykker og ulykker, så kom vi oss hjem etter to kalde timer (vanligvis tar turen under en time) på bussen.

Men i dag har vi fri, skolene er stengt, så trenger ikke undervise i dag:)

Tianjin opplevde også snøfall i morgentimene
IMGP2007.jpg
IMGP2010.jpgIMGP2008.jpg
Snøfallet fortsetter på vei til Beijing
IMGP2012.jpg
Snøfall over Military museum søndag
IMGP2015.jpg
Mandag var det slutt på snøbygene og solen skinner over Beijing
IMGP2024.jpg

Skrevet av CamillaS 18:47 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

Bambi på glattisen

Kinesere og engelskmenn på ski!

sunny -3 °C

Det er siste dag i juleferien for meg nå og det har vært en koselig liten ferie dette, selv om den ikke ligner mye på norsk jul. Så for å gjøre juletiden litt mer norsk bestemte jeg meg for å gjøre en skikkelig ubernorsk vinteraktivitet; ski. Beijing er nemlig omringet av en fjellkjede, og i vintermånedene åpnes et par skiannlegg rundt byen. Ingen av disse kan sies å kunne konkurrere med Sveits eller Østeriket, men de duger, og man står ikk i fare for å havner ikke hos fattigkassa (men muligens sykehuset?) etter en tur til en av disse.

Så Lørdag morgen tok jeg med meg Anita og James til et skiannlegg i nærheten av hvor vi bor. Med litt hjelp fra noen kinesiske venner kom vi oss på bussen som skulle ta oss til anlegget. Bussturen tok nær 1,5 timer og kjørte oss lengre inn i Fangshan distriktet igjennom små landsbyer oppover i fjellene. Her er kontrastene fra moderne Beijing store. Dårlige søppelfylte gater, komposthauger utenfor de falleferdige små husene, ingen tvil om at Kina har litt å gå på før de blir et i-land.
IMGP1817.jpgIMGP1818.jpg
Etter en og en halv time er vi langt opp i fjellene og bussen stopper, og ber oss gå av. Ingenting indikerer at dette er et busstopp, det ser derimot ut til å være inngangspartiet til noens overgrodde hage mens høner klukker rundt beina våre. Heldigvis ser vi bakkene ikke så langt unna, så etter en 20 minutters gåtur kommer vi fram til skianlegget.

Hvis man skal bedømme ut i fra de ansattes oppførsel er vi de første utlendingene senteret har sett, for det er mye fnising og stirring når vi kommer inn i annkomsthallen. Etter litt miming og brukken kinesisk greier vi å få billett, klær og skileie (tilsammen omtrent 240NOK, veldig greit for fattige engelsklærere) og er klar for bakkene. Dette anlegget er ganske lite og består av to "store" bakker og 3 juniorbakker (100meter hver med kanskje 2% helling) overraskende nok er barnebakkene de mest populære, og det tar ikke lang tid før man forstår hvorfor. Ingen ser ut til å vite hva de gjør, de kjører uten kontroll og faller rett som det er, både i barnebakkene og de større. Situasjonen var absurd og skremmende. 700 mennesker med ski på beina, uten noen som helst kontroll over hvor de kjører: Oppskriften på ulykker! Vi så mange kollisjoner, heldigvis var de fleste i barnebakkene, men det var også et par i de store bakkene som kunne ha endt farlig.
IMGP1819.jpgIMGP1820.jpg
Dette var jo som sagt James' første gang med ski på beina, Anita hadde prøvd slalom før så hun hadde litt peiling (selv om det ikke vil være snakk om noen OL deltakelse fra hennes side heller). James derimot hadde aldri opplevd noe lignende, så han hadde rett og slett ingen anelse om hvordan han skulle mestre dette. Det tok ikke mange sekunder fra han fikk på seg skiene før han var i bakken, og han tilbragte en god del av dagen på rumpa i snøen. Men etter hvert som han ble vandt med skiene gikk det bedre med han også, selv om han ikke var i nærheten av å kjøre storbakkene.
IMGP1823.jpgIMGP1824.jpgIMGP1827.jpgIMGP1829.jpgIMGP1834.jpgIMGP1833.jpgIMGP1832.jpgIMGP1839.jpg
Som slalomtur fikk jeg ikke mye ut av turen, men det var artig å ha ski på beina igjen og få introdusert sporten til James og Anita.

I dag er det en månede til jeg kommer hjem, tiden flyr.

Camilla

Skrevet av CamillaS 00:15 Arkivert i Kina Tagged living_abroad Kommentarer (1)

24 Desember Julaften i Kina

overcast 2 °C

Ja da ble det tilslutt julaften i Kina også. Kvelden er enda ung der hjemme, men her i Kina er dagen nesten omme. Vi har hatt en koselig liten feiring av høytiden her i Kina. Jeg, Anita og James spiste middag, sang julesanger, spiste godteri og har sett på film. Gaveåpningen får vente til i morgen tidlig, den tar vi på engelsk vis i år.

Jeg ville bare skrive en liten blogg for å ønske alle sammen en God jul fra Kina=D

IMGP1803

IMGP1803

IMGP1805.jpgIMGP1806.jpgIMGP1807.jpgIMGP1808.jpgIMGP1814.jpg

Skrevet av CamillaS 07:37 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

22 Desember: Juleshowet med Video

overcast

Som jeg skrev tidligere hadde Prince Island et juleshow tirsdag, og alle klassene har jobbet lenge med sitt bidrag til showet. Showet ble veldig bra, med mange kjempegode og imponerende bidrag. Jeg var også med i noen av showene og danset og sang. Jeg presenterte også noen av showene, og i tradisjonell kinesisk gjøremåte får jeg ikke vite hva jeg skal si før jeg står på scenen... Menmen, siden de fleste foreldrene ikke snakker engelsk er det få som forstår hva jeg sier uansett.

Jeg filmet en del av showet, så her er noen klipp.


Sunny klassen med Team "music box" 3 år gamle:

Skrevet av CamillaS 23:17 Arkivert i Kina Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 8 av 30) Side [1] 2 3 4 » Neste